Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen, Karriere

Fra lærling til prosjektleder

- Jeg møter ofte barndomsvenner som er litt overrasket over at nettopp jeg har endt opp i rollen jeg har i dag. Det at jeg fikk oppleve mestring og glede gjennom årene på yrkesfag har hatt mye å si for meg, forteller Kristoffer Cæsar Krogsrud i AF Nybygg.

I 2009 fullførte Kristoffer lærlingtiden i AF Bygg Oslo. Derfra har det gått slag i slag for Oslo-mannen som beskriver en litt rufsete ungversjon av seg selv med liten tålmodighet til å sitte stille på skolebenken.

- Det var aldri noen tvil om hvilken yrkesvei jeg skulle velge. Jeg har gått med hammeren i hånda hele livet, og visste at jeg skulle bli tømrer. Jeg elsket den praktiske delen av utdanningen, og ble fort god på det teoretiske fordi jeg også brukte fritiden på å bygge. I 2009 ordnet AF meg stilling i et annet selskap de to første årene etter lærlingtiden, og der tok jeg mesterbrevet på kveldstid. Da jeg kom tilbake til AF Bygg Oslo i 2011 havnet jeg i et tømrerlag på Sørenga, og er vel den eneste som har deltatt i samtlige byggetrinn, forteller han.

Klatret AF-stigen

På Bråtejordet på Strømmen leder Kristoffer i dag det som er AF Nybyggs største prosjekt noensinne. Siden 2013 har han klatret stigen i AF fra tømrer til KS-stillinger, prosjektøkonom og senere prosjektleder.

- Jeg har hatt en god reise i AF der jeg er blitt gitt mange muligheter, men jeg har også tatt initiativ til mye selv. Vi jobber i en av de få bransjene der du fremdeles kan jobbe deg opp fra «scratch», og jeg kunne ikke gjort jobben min som prosjektleder like godt om jeg ikke hadde hatt fagbakgrunnen min. Det er nettopp den som har banet vei for meg, fordi jeg har hatt en helt annen tilnærming til rollene jeg er blitt gitt når jeg har kunnskapen om materialer, verktøy og arbeidsmetoder i bunnen, sier Kristoffer. 

Også i dag bruker han fagkunnskapen ute i prosjekt gjennom veiledning av ansatte, tegning av detaljer og forslag til løsninger i bygget. Kristoffer mener det å satse på lærlinger og egne fagarbeidere er svært viktig fordi de ofte fungerer som motoren i prosjektet og har best kontroll på de kritiske fasene i et prosjekt.

Fra lærling til prosjektleder

- Jeg har vist interesse og har hatt litt flaks på veien, men historien min viser at man kan få muligheter videre når man velger yrkesfag. Men vel så viktig mener jeg det er å bli god i faget sitt, og det gjør man ved å vise yrkesstolthet og være åpen for endringer. For innovasjon er kanskje i vinden nå, men i bunn og grunn har vi med fagbakgrunn alltid drevet med dette. Vi har optimalisert faget og sett etter forbedringer fra prosjekt til prosjekt, og det tror jeg også er noe av suksesshistorien til AF, mener han.