Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen

Rekordmange jenter søker yrkesfag

I august var søkertallene til videregående skole klare. I år er det 1.300 flere søkere til yrkesfag på Vg1, enn til studieforberedende utdanningsprogram. 

– Gutter dominerer i svært stor grad blant søkere til bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon, men det har aldri vært flere jenter som søker seg til disse utdanningsprogrammene enn for skoleåret 2020-21, heter det i en pressemelding fra Utdanningsdirektoratet. Antallet jenter som søker til Vg1 på disse tre utdanningsprogrammene har økt med 50 prosent de siste tre årene. 

– Søkertallene er nokså stabile fra år til år, men det er gledelig at flere bryter ut av tradisjonelle søkemønstre når de velger utdanningsløp, sier Hege Nilssen, direktør i Utdanningsdirektoratet i meldingen.

Denne trenden er også blitt tydelig i AF, for pila peker oppover for antall kvinnelige lærlinger i konsernet.

- Vi har i mange år ønsket og jobbet for at flere ungdommer skal få øynene opp for mulighetene i vår bransje, og at så mange gutter og jenter nå velger yrkesfag er en svært gledelig utvikling. Vi har et stort behov for dyktige fagarbeidere i årene som kommer. At så mange jenter søker seg til både AF og yrkesfaglige studieretninger er ikke minst svært viktig for vår bransjes attraktivitet, sier Karin Engen, HR-direktør i AF.

- Jeg angrer på at jeg ikke turte

I likhet med resten av AF har antallet medarbeidere på hovedkontoret vokst de siste årene – så mye at lokalene er i ferd med å bli for små. Denne våren flyttet mange av avdelingene over i større etasjer, og en av dem som er med på oppussingen er den ferske tømrerlærlingen Ann Therese Olsen-Nachet(39)i Oslo prosjektbygg.

Med fem barn og bosted på Hadeland var det ikke gitt at Ann Therese skulle ende opp i AF, men skjebnen ville ha det til at hun fikk nyss om voksenopplæring i et yrke hun hadde ønsket seg inn i helt fra barndommen.

- Som ungdommer flest var jeg nok redd for å skille meg ut, og søkte meg inn på helsefag sammen med flere venninner. Det tok ikke lang tid før jeg hoppet av, forteller Ann Therese.

Handy småbarnsmor

Som 22-åring ble Ann Therese mor for første gang, og deretter kom barna som perler på en snor. Mellom permisjonene hadde hun jobb som stengeansvarlig på Meny, men ønsket om å jobbe med hendene lå alltid i bakhodet.

- Jeg kommer fra en familie med mange tømrere, og har alltid likt å bygge. Jeg har alltid villet pusse opp for egen maskin, og ser ingen grunn til at ikke en kvinne skal kunne sette opp en gipsvegg hjemme. Det var dette som drev meg, og som gjorde at jeg startet på Kuben da jeg kom over tilbudet om voksenopplæring, sier hun.

Etter to år på skolebenken søkte Ann Therese seg inn som lærling i AF Håndverk, og er i skrivende stund to uker inn i sin yrkeskarriere som tømrer.

- Er det noe jeg angrer på i livet, er det at jeg ikke startet på dette tidligere. Jeg burde lyttet mer til meg selv, og gått min egen vei. Dessverre var og kanskje er det fremdeles en del fordommer mot kvinner i et slikt yrke. Samtidig er det aldri for sent. Jeg har mange gode år igjen i arbeidslivet, og håper jeg kan få jobbe med dette så lenge som mulig.

Støtte på alle fronter

Da valget om ny yrkeskarriere var tatt, møtte Ann Therese støtte blant familie og venner. Tilhørighet og hjelp får hun også fra sine nye kollegaer.

- Jeg er kanskje ikke like sterk som mine mannlige kollegaer, men jeg kan ikke la det stå i veien for meg. Min største styrke er nok at jeg er nøye og strukturert, og så kommer nok den fysiske styrken på plass etter hvert, mener hun.

Ann Therese er svært fornøyd både med valget og arbeidsplassen, og gleder seg til å bli ferdig utlært tømrer.

- Jeg tror rett og slett ikke det er noen annen karriere som ville gjort meg like lykkelig.

Bli med på jobb som lærling i AF Anlegg