Hopp til hovedinnhold

Energitiltak på KiMs-fabrikken

Gjennom en periode på over 10 år har AF Energi & Miljøteknikk utført ENØK-tiltak på KiMs-fabrikken til Orkla Confectionary & Snacks.

Reduksjon av energiforbruk

AF Energi & Miljøteknikk har hjulpet Kims med å bruke overskuddsvarme til å produsere chips. Siden selskapet ble grunnlagt i 2006, har AF EMT hatt flere prosjekter hos Kims.

  AF Gruppen

  Kvennomslinna, 2848 Skreia

  Fra energianalyse til ENØK-gjennomføring

  Det ble gjennomført en energianalyse i 2008, energiforbruket før analysen var på 2 321 kWh/kvm/år. Dette er redusert med 13% etter at AF EMT har gjennomført flere tiltak. Flere av tiltakene har mottatt støtte fra Enova. Etter en ny analyse i 2015 ble det foreslått ytterlige tiltak som ville kunne redusere energibruken med ytterlige 15%.

  Solsikkeoljen som brukes til å koke potetene forvarmes av overskuddsvarme fra chipspipa. Andre varmekilder er gjenvunnet varmluft og vanndamp. Det er levert en løsning som omdanner propan fra flytende form til gass slik at det kan brukes til oppvarming, energien som brukes til omdanningen kommer hovedsakelig fra gjenvinningsanlegget.

  Det er levert kjøleanlegg i fabrikken som kjøler produksjonen og lokaler, kjøleanlegget er isvannsbasert. Lageret på Kraby har fått en uteluft-til-vann-varmepumpe. Alle tiltak som gjennomføres er anbefalte energitiltak i kombinasjon med oppgradering av anlegget. Prosjektene har pågått mens driften på anlegget har gått som normalt.

  • KiMs-fabrikken
  • KiMs-fabrikken
  • KiMs-fabrikken

  Prosjektinformasjon

  Prosjekttype: Energieffektivisering
  Kunde: Orkla Confectionary & Snacks