Det norske selskapet World Wide Wind AS (WWW) som utvikler et nytt design for flytende havvindturbiner vil teste den første WWW-prototypen på AF Miljøbase Vats.

– Vi er veldig stolte av å teste vår første prototype i samarbeid med AF Gruppen og ser frem til lansering og påfølgende testprogram, samt å utforske ytterligere muligheter for samarbeid. Vi setter stor pris på støtten vi har fått fra AF-teamet så langt, og er veldig takknemlige for at de lar oss bruke verftet deres i Vats til testen, sier Bjørn Simonsen, administrerende direktør i WWW.

Den 30kW prototype turbinen har en total lengde på 19 meter. Det mest innovative elementet i designet er to motroterende blad-sett på en vertikal akse. Generatoren er plassert i bunnen av strukturen, slik at turbinen kan vippe med vinden som en seilbåt


– Vi er glade for å støtte WWW med deres første prototyper av et nytt og innovativt design for flytende havvindturbiner. Ved å støtte et selskap som WWW får vi en unik mulighet til å vise vår kompetanse til å levere tjenester til havvindmarkedet ved vårt anlegg på Vats, sier Lars Myhre Hjelmeset, konserndirektør Offshore i AF Gruppen.

- AF Gruppen vil fortsette å legge til rette for løsninger for kostnadseffektiv produksjon av fundamenter og sammenstilling av vindturbiner på Vats og ved andre anlegg. Som et av Norges største bygg- og industrikonsern ønsker vi å bruke vår kompetanse og industrielle erfaring til å bidra aktivt i utviklingen av havvindmarkedet, fortsetter han.

Det neste trinnet etter prototypen er en 1,2MW pilot planlagt å bli testet tidlig i 2025, og WWW har som mål å lansere en kommersiell 24 MW turbin før 2030. Den unike WWW-designen gjør at turbinene kan skaleres utover 40 MW.

– Våre turbiner er spesielt designet for flytende operasjoner, avslutter Simonsen