Driver frem miljøtiltakene
Kim Schneider og Julie Flakne Andresen er blant AF-erne som er involvert i prosjektet. Som henholdsvis Miljøleder og BREEAM- og miljøkoordinator har begge stillinger som innebærer gjennomføring og oppfølging av miljøtiltak, og den ekspertisen er nødvendig på Furuset hageby. Prosjektet er et FutureBuilt-prosjekt med svært høye miljøambisjoner. Dette gjelder både reduksjon av klimagassutslipp, energieffektive tiltak i bygningskroppen, bruk av fornybar energi, og riktig materialbruk. Byggeplassen skal være fossilfri og bygget skal BREEAM-sertifiseres til Excellent.
- Nå har vi nettopp støpt store deler av bunnplaten med lavkarbonbetong klasse «ekstrem». Det er betongen med desidert lavest klimagassutslipp, så med dette tiltaket alene vil vi spare rund regnet 150 tonn co2, sier Andresen mens hun viser oss rundt på byggeplassen.
At tidspunktet for støping ble lagt til sensommeren er ikke tilfeldig. Herdetiden på denne typen betong er lengre og krever også høyere lufttemperatur.
- Planen har hele tiden vært at vi skulle støpe på dette tidspunktet fra et miljøperspektiv, men det fordrer også at vi planlegger for det fra start. Det er mange slike oppgaver som vi kan hente lærdom fra til kommende prosjekter, mener hun.
Foruten grønne tak, dyrking av nye trær, solcelleoppvarming og elektriske gravemaskiner er det mange ting som skal spille sammen for å innfri kravene til FutureBuilt.
- Det spennende her er at FutureBuilt selv er med på å drive frem løsninger, og at Oslobygg KF også mottar klimasatsmidler som gjør det mulig å gjennomføre miljøtiltak som strekker seg ut over de planene vi opprinnelig hadde. Men det er også et bygg som er komplekst å bygge miljøvennlig nettopp fordi det er et landsbyprosjekt med mange fasader. Løsningene for styring, velferdsteknologi og robotteknologi gjør det enda mer komplisert. Men det finner vi gode løsninger på sammen, forteller prosjektleder Hansen.