Hopp til hovedinnhold
Bygg, AF Gruppen

Sikrer liv og verdier

Skifter dører

– Vi opererer med en maksimal innsatstid på ti minutter fra alarmen går til vi skal være framme ved en bygård. Tidsfaktoren er veldig viktig, sier branninspektør Jarle Ranbø i Oslo brann- og redningsetat. 

Ranbø er med og kikker på et prosjekt Oslo Brannsikring jobber med i Harald Hårfagres gate på Majorstua i Oslo. Omkring 90 gamle dører inn til leilighetene skiftes ut. De nye dørene ser nesten helt like ut som de gamle, så bygårdens karakter forblir den samme. Men både lyddemping og ikke minst brannsikring holder høy standard. 

– De gamle dørene ville holdt stand i 8-10 minutter. De nye dørene skal holde i minst 30 minutter før brann og røyk trenger gjennom, forklarer Jon Berntsen. 

Jon er prosjektleder i Oslo Brannsikring AS, et firma i AF-familien som sysler med to ting: brannsikring i nye bygg og i eksisterende bygg. Prosjektet på Majorstua er typisk for den delen av virksomheten som fokuserer på eksisterende bygg. Oslo Brannsikring ble stiftet i 2003 og har i dag rundt 40 ansatte, blant annet faglærte murere, tømrere og andre med spesialkompetanse på brannvern. 

Systematisk kartlegging

Oslo brann- og redningsetat har lagt ned et stort arbeid i å kartlegge hvordan det står til med brannsikkerheten i de mange eldre bygårdene i hovedstaden. Sammenlignet med dagens byggestandard har de gamle bygårdene svak bygningskonstruksjon. Det vil si at en brann raskt kan spre seg fra en leilighet til en annen fordi vegger og etasjeskiller ikke er brannsikre nok. 

Nå jobber Jarle Ranbø og hans kolleger seg gjennom en prioritert liste over bygårder som får tilsyn fra brannvesenet, og det er en del å ta tak i. 

– Typiske funn er at det er trekonstruksjoner i kjellerhimlinger, rørgjennomføringer som bryter brannceller og kabler som går inn i leiligheter. Det kan være trapperomsvinduer som er for nær leilighetsvinduer i innvendige hjørner. Der kan brannen smitte, forklarer Ranbø. 

Dør hindret spredning

Han er med i en gruppe som evaluerer branner og har sett eksempler på hvordan god brannsikring hindrer spredning av brann. Et ferskt eksempel er fra Bogerud natt til 21. mai, der en person omkom i en brann i en leilighet i 9. etasje. 

– Om døra til den leiligheten hadde vært dårlig, hadde brannen gått ut i korridoren. Men brannen spredte seg aldri fra leiligheten, sier branninspektøren. 

Et problem når det gjelder brannsikkerhet er at mange tenker at det ikke gjelder dem, påpeker Eivind Moen, daglig leder i Oslo Brannsikring. 

– De fleste rammes heller aldri av brann. Men uansett hvor forsiktig man er selv, vet man ikke hva som kan skje hos naboen, sier Eivind. 

Nært samarbeid

På Hasle Linje har AF Bygg Oslo drevet flere store prosjekter. Anleggsleder Ola Randby tar imot på Hasle Linje K4, et bygg som både rommer kontorer og et splitter nytt Choice-hotell med 208 rom og treningssenter, restaurant, bar og konferansesenter. Totalt er arealet cirka 21.000 kvadratmeter. Oslo Brannsikring har vært med hele veien og sørger for at brannsikkerheten holder topp standard. 

– AF Bygg Oslo har jobbet mye med Oslo Brannsikring og er veldig fornøyd med arbeidet deres. De er best i klassen innen kvalitetssikring og dokumentering av eget arbeid, og arbeidsleder Geir Andersen er utrolig flink til å følge opp andre tekniske fag slik at resultatet blir bra, sier Ola Randby, og legger til at han setter pris på å samarbeide med andre AF-selskaper. 

– Vi har AF Energi & Miljøteknikk som underleverandør på rør og sprinkel, Eiqon har utført fundamentering, og maskinavdelingen har levert byggestrøm og brakker, og vi har bygget fasade, vegger, himlinger og innredning med egne tømrere, sier anleggslederen. 

Beskytter bærende konstruksjoner

Mye av jobben med brannsikring av nybygg går ut på å sørge for at alt av gjennomføringer for kabler og rør er sikret mot brann. En annen viktig oppgave er sikring av stålbjelker. Ved brann vil bæreevnen til stålet svekkes i løpet av kort tid. Utfordringen er å beskytte stålet mot den intense varmeutviklingen. Til det brukes enten isolasjon eller spesialmaling. 

Inne i det store atriet som knytter sammen hotellet og kontordelen kan brannmalingen sees tydelig på de bærende stålkonstruksjonene. Hver bjelke har fått 7-8 lag spesialmaling, noe som gir bjelkene en egenartet struktur. Malingen har den egenskapen at den eser ut ved cirka 70 grader og danner et skall rundt bjelken. Skallet holder varmen ute. 

– I denne delen av bygget er kravet at bjelkene skal stå imot brann i 60 minutter. I resten av bygget er kravet 90 minutter, forklarer avdelingssjef Tom Scott i Oslo Brannsikring. 

Omfattende dokumentasjon

Han peker og forklarer om ståldragere, branngardiner og rømningsveier. Men bas og arbeidsleder Geir Andersen er den egentlige eksperten på prosjektet. Han har sørget for å kontrollere, dokumentere og fotografere alt arbeid relatert til brannsikring i det store bygget. Geir leder an i et av de tekniske rommene og forteller om mansjetter, isolasjon, brannmasse og kontrolldokumentasjon. 

– Jobben går ut på to ting: det ene er å beskytte råbygget, og det andre er å unngå spredning av brann. Det handler om å etablere brannsikre soner og å tette hulrom mellom soner, forklarer Geir, som også passer på å skryte av samarbeidet med AF Bygg Oslo. 

– Ola og jeg har et veldig godt samarbeid som jeg setter stor pris på. Det er å gi og ta, sier Geir. 

Mediehus

Mediekonsernet NENT Group blir en av leietakerne i det nye kontorbygget. Det betyr at blant andre P4 flytter inn. Også Premier League-sendingene skal sendes herfra fra og med 2022/23-sesongen. 

I P4s nye studio er det lagt ned mye arbeid i å gjøre lokalet så lydtett som mulig. Ingen vegger er parallelle, og lyddempende materialer sørger for å fjerne romklang. Gjennom flere lag glass ser man ned på Alnabanen, som går forbi bygget noen etasjer nedenfor. Passerende godstog skal ikke høres på lufta, og Oslo Brannsikring har spilt en viktig rolle i å gjøre lokalet så lydtett som mulig. 

– Dette er det råeste vi har av radiostudioer i Norge, gliser Ola Randby. 

– NRK vil kanskje protestere. Vi får se, snart kommer jo de flyttende til området også.