Hopp til hovedinnhold
Bygg, AF Gruppen

Sjekker fasader med drone

4K-kamera

Prosjektleder og dronepilot Stig Levi Kristiansen pakker ut dronen utenfor lokalene til AF Håndverk på Bryn i Oslo. Dronen med fjernstyring og utstyr får plass i en liten plastkoffert. 

– Den har et kjempebra 4K-kamera med zoom, termokamera og kraftig lys. Opptakene blir meget gode, sier Kristiansen. 

Han har fløyet drone på hobbybasis i mange år og har A2-sertifikat. Nå flyr han også på jobb.  

– Jeg pitchet det som en spøk, men nå er vi i gang. Vi begynte tidlig i sommer og har allerede fått et par prosjekter av ganske bra størrelse som et direkte resultat av droneflyving, forteller piloten. 

Smidig og rimelig

Befaring med drone koster vesentlig mindre og tar mye kortere tid enn tradisjonell befaring med lift og mannskap. Man trenger heller ikke å sperre av trafikken eller leie grunn. 

På parkeringsplassen utenfor Kirkestuens kontorer har dronen tatt av for en liten prøvetur. Fjernkontrollen er utstyrt med en skjerm som viser bildene fra dronens kameraer. Piloten kan fly tett inntil bygningskroppen og filme på steder som er vanskelig tilgjengelig. 

– Vi var nylig på Langkaia 1 og inspiserte hele taket. Etterpå kunne vår blikkenslager se videoen og vurdere om noe måtte utbedres, sier Kristiansen. 

På en annen jobb oppdaget de ved hjelp av dronen at steinplater på 10 kilo var løse på en gesims i 10. etasje på et bygg. Nærmere undersøkelser avdekket også sprekker i fasaden. Hjørner på teglsteinsfasaden var i ferd med å løsne. 

– Vi sendte en rapport til kunden. Det førte til at vi fikk et oppdrag verdt 40 millioner kroner, forteller Kristiansen. 

Anbefaler årlig sjekk

Kirkestuen AS har mer enn 30 års erfaring med fasaderehabilitering og restaurering av bygninger. Firmaet har 53 ansatte og tilbyr tjenester innen rehabilitering og oppussing av fasader, etterisolering, murertjenester og steinrehabilitering. Omsetningen i 2020 var 161 millioner kroner. 

Grunnlegger og markedsansvarlig Ole Christian Kirkestuen har sett såpass mange tilfeller av dårlig vedlikehold at han har lagt seg til en vane om alltid å gå halvannen meter fra fasader og aldri under gamle balkonger. 

– Drone er førsteledds befaringen der vi avdekker feil og mangler. Ved å fly drone kan vi avdekke eventuelle påbegynte skadeløp i en tidlig fase og gjøre relativt enkle tiltak for å hindre videreutvikling og eventuelle nedfall. Derfor er det ekstremt viktig å foreta en årlig sjekk, så skadene ikke blir for store, sier Kirkestuen. 

Ikke fritt fram

Å gjennomføre en droneinspeksjon krever planlegging. I Oslo sentrum er det flyforbudssone. Hver gang Kirkestuens folk planlegger en droneflyving, må de sende en søknad til Luftfartstilsynet (LT). LT går så runden med politi, kommunen, tollvesenet og Garden for å finne ut av om flyvingen kommer i konflikt med en annen planlagt hendelse. Søknadsprosessen tar rundt 14 dager. 

– Vi får gjerne et vindu på tre dager i tilfelle dårlig vær. Selve flyvingen gjør vi unna på en time. Vi flyr gjerne tidlig om morgenen, fra 06 til 07. Da er det rolig og fint, sier Stig Levi Kristiansen.