Hopp til hovedinnhold
Bygg, AF Gruppen

Et sosialt bygg: Slik blir Construction City

Møteplasser

Ett eksempel: Heisene fra parkeringsanlegget stopper i første etasje. Derfra er man nødt til å bevege seg enten til et trappeløp eller til en annen heis for å komme til den etasjen man ønsker. 

– Vi vil stimulere folk til å treffe andre. Gjennom tilfeldige møter overføres kunnskap og informasjon, smiler prosjektutvikler Harald Gründel. 

Han har jobbet med Construction City helt fra starten. 14. oktober ble en milepæl nådd da Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tok første spadetak og dermed markerte at et av Norges største byggeprosjekter er i gang.  

– Construction City skal være en motor i utviklingen av landets største fastlandsnæring, sa byrådslederen, som har bakgrunn som rørlegger. 

Samler bransjen

Tomta på Ulven ligger en kort spasertur fra AF Gruppens hovedkontor på Helsfyr. Bygget blir på 103.000 kvadratmeter og skal huse 4500 ansatte fordelt på 11 etasjer. OBOS, Betonmast, Ellingard Gruppen og AF Gruppen er noen av selskapene som flytter inn i bygget når det står ferdig i 2025.  

Construction City er både et bygg og en idé. Det skal være en ledende arena for verdiskapende samhandling og legge til rette for nye bærekraftige løsninger i bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen. Fire år før bygget står ferdig er 60 prosent av lokalene utleid. 

– Det er veldig spesielt og viser at virksomhetene som flytter inn i bygget virkelig har troen på bygget, klyngesamarbeidet og tankegodset prosjektet bygger på, sier næringsmegler i Eiendomshuset Malling & Co, Thomas Bagn, til nettstedet Eiendomswatch

Glasshall blir midtpunktet

Construction City Bygg, som er etablert og eid av Betonmast og AF Gruppen, er entreprenør. Entrepriseavtalen har en verdi på 2,7 milliarder kroner. Et eget arbeidsfellesskap står for byggingen. Thomas Willumsen Dalene fra AF Bygg Oslo er prosjektleder. 

– Det er ett prosjekt og ett regnskap. Forskjellen fra andre prosjekter er at noen er ansatt i Betonmast og noen er ansatt i AF, sier Dalene. 

Han trekker frem den store glasshallen som en imponerende egenskap ved bygget. 

– Det er et 35 meter høyt glassatrium som blir artig å bygge. Samtidig er det midtpunktet i selve byggeriet og et samlingspunkt for de som skal jobbe i Construction City. 

Glasshallen blir kjernen i det som skal bli et åpent og inviterende bygg. Ut fra glasshallen springer steder hvor man skal treffe mennesker, enten det er i en sofa eller et møterom. 

Trappene får en prominent rolle i bygget. De blir et viktig arkitektonisk element og skal oppmuntre folk til å gå i stedet for å ta heis. Oppover i etasjene blir det landingsplasser og samhandlingsarealer hvor folk kan møtes.  

Bygges for fremtidens arbeidstakere

Under koronapandemien lærte mange seg å være på jobb uten å være på kontoret. Så hvordan planlegger man et kontorbygg for en jobbfremtid man ikke kjenner?  

– Målet er at folk skal ha lyst til å reise inn og være i Construction City selv om arbeidsformene endrer seg, sier prosjektleder Gunnar Irby. 

Ambisjonen er å skape et bygg som i 2025 er attraktivt for unge mennesker. 

– Fremtidens folk i byggebransjen – de som går ut av skolen i 2025 – hvordan jobber de? Unge i dag jobber mer fleksibelt og annerledes enn de som har vært med i mange år. Vi må gjøre det attraktivt å være ung i bygget. Skal vi få folk til å dra på jobben, må vi tilby mer enn bare en pult og en skjerm, vi må skape en arena hvor man treffer mennesker fysisk på mange forskjellige måter. 

Ett eksempel: Andre og tredje etasje skal romme Collektivet (med C, siden det er Construction City). Collektivet er et område med fleksible arbeidsplasser hvor medarbeidere hos ulike leietakere kan slå seg ned for å jobbe. Hensikten er å skape bedre samhandling. 

Også eksterne kan bruke Collektivet. For eksempel kan styret i et sameie avvikle styremøte i området. Skal de ha årsmøte, kan de leie auditoriet. Tanken er å gjøre lokalene tilgjengelig for flere. 

Deler av parkeringen skal også gjøres tilgjengelig for allmennheten. Prosjektgruppen jobber med å finne gode løsninger som gjør at man utnytter parkeringsplassene bedre enn i tradisjonelle kontorbygg.  

– Det blir ingen som får navnet sitt på en plate i parkeringshuset slik at plassen blir stående tom utenom kontortid, lover Gunnar Irby. 

Gjenbruk

Bygget får treningssenter, garderobe og innendørs sykkelparkering for 1300 sykler. Legekontor, fysioterapeut og tannlege er planlagt i tilknytning til treningssenteret. Det blir flere spisesteder og personalrestauranter, og på bakkeplan blir det forretningslokaler.  

I 10. etasje kommer det en skybar med uteservering og storartet utsikt. Takterrassen har plass til 300 personer og skal i utgangspunktet også være åpen for allmennheten. 

I samme etasje bygges det et styrerom som også blir tilgjengelig for oppstartsbedrifter og andre som ikke disponerer egne representative lokaler. Her kan man leie seg inn på timebasis for å holde presentasjoner eller møter i flotte omgivelser. 

Bærekraft og gjenbruk har stort fokus i Construction City. Ambisjonen er at halvparten av materialene som brukes i byggingen, skal være gjenvunnet eller ombruksmaterialer. Det legges også til rette for at store deler av bygget kan ombrukes og gjenvinnes i fremtiden. Møbler og innbo behøver ikke nødvendigvis å være nytt. 

– Hvorfor skal alle stoler i en personalrestaurant være like, spør Harald Gründel. 

Ett eksempel: Kanskje får man tak i møbler, tekstiler og lamper så man kan skape et møterom i 1970-tallsstil. 

– Gleder meg

Ida Aall Gram, konserndirektør i AF Gruppen og medlem av styringsgruppen i Construction City, forventer at bygget blir et samlingssted og et attraktivt sted for å huse arrangementer og vise frem hva AF og bransjen ellers driver med. 

– Jeg gleder meg til å flytte inn i et moderne bygg med funksjonelle og gode AF-arealer der hver enhet kan være med å forme sine arealer tilpasset sine behov. Ut over egne flotte arealer ser jeg frem til å få tilgang til attraktive fasiliteter i bygget for øvrig og da sammen med andre bransjeaktører inkludert studenter og start-ups, sier Gram. 

Hun trekker frem formen og størrelsen som det mest spektakulære ved bygget. 

– Med cirka 100.000 kvadratmeter blir det helt enormt sammenlignet med de aller fleste kontorbygg! Fellesareal i sentrum av bygget binder allikevel helheten sammen, og med den store glasshallen og takterrassen får bygget noen x-faktorer. Store åpne arealer til aktivt felles bruk i glasshallen i første etasje vil skape et naturlig samlingspunkt og takterrassen byr på unik utsikt over hele byen.