Under koronapandemien lærte mange seg å være på jobb uten å være på kontoret. Så hvordan planlegger man et kontorbygg for en jobbfremtid man ikke kjenner?
– Målet er at folk skal ha lyst til å reise inn og være i Construction City selv om arbeidsformene endrer seg, sier prosjektleder Gunnar Irby.
Ambisjonen er å skape et bygg som i 2025 er attraktivt for unge mennesker.
– Fremtidens folk i byggebransjen – de som går ut av skolen i 2025 – hvordan jobber de? Unge i dag jobber mer fleksibelt og annerledes enn de som har vært med i mange år. Vi må gjøre det attraktivt å være ung i bygget. Skal vi få folk til å dra på jobben, må vi tilby mer enn bare en pult og en skjerm, vi må skape en arena hvor man treffer mennesker fysisk på mange forskjellige måter.
Ett eksempel: Andre og tredje etasje skal romme Collektivet (med C, siden det er Construction City). Collektivet er et område med fleksible arbeidsplasser hvor medarbeidere hos ulike leietakere kan slå seg ned for å jobbe. Hensikten er å skape bedre samhandling.
Også eksterne kan bruke Collektivet. For eksempel kan styret i et sameie avvikle styremøte i området. Skal de ha årsmøte, kan de leie auditoriet. Tanken er å gjøre lokalene tilgjengelig for flere.
Deler av parkeringen skal også gjøres tilgjengelig for allmennheten. Prosjektgruppen jobber med å finne gode løsninger som gjør at man utnytter parkeringsplassene bedre enn i tradisjonelle kontorbygg.
– Det blir ingen som får navnet sitt på en plate i parkeringshuset slik at plassen blir stående tom utenom kontortid, lover Gunnar Irby.