Hopp til hovedinnhold
Bygg, AF Gruppen

Solid oppgradering

Sagbruk

– Grunnen her består av sagmel. Vi hadde litt stabilitetsproblemer, forklarer havnesjef Jon-Marcus Bruun. 

Helt fra 1700-tallet har det vært sagbruk i elva Tista. Sagflisen endte opp i Halden havn ved utløpet av elva. Den gamle kaia var bygget på sagmel og tålte ikke belastningen som moderne industri krever.  

Maksimal belastning var 500 kg per kvadratmeter. Det holder ikke når man skal laste kabeltromler på over 300 tonn fra Halden-bedriften Nexans. 

AF Bygg Østfold fikk jobben med å oppgradere kaianlegget. Arbeidet har bestått i peling samt støping av dragere og dekke. Totalt har det gått med omkring 2700 kubikkmeter betong, forteller prosjektleder Tommy Høvik. 

– Første del av prosjektet startet i 2019, med opsjon på resten av kaia. Vi fikk del to av prosjektet også og bygget i mellomtiden det nye havnekontoret, sier Høvik. 

Landstrøm

En solrik dag i april er det bare noe småtteri pluss opprydding som gjenstår før overtakelse av anlegget. Både havnesjefen og AFs prosjektleder er godt fornøyd med samarbeidet. 

– De er løsningsorienterte og lettvinte å jobbe med. Grunnen var ikke helt enkel og de møtte noen hindringer underveis, sier havnesjef Bruun. 

– Gammal moro, humrer prosjektleder Høvik. 

Foruten nytt dekke og ny fundamentering, har den 250 meter lange kaia fått opplegg for landstrøm. Enova har gitt tilskudd til anlegget. 

Skal bygge enda en kai

Tommy Høvik og anleggsleder Jan Petersen skal snart i gang med et nytt kai-prosjekt. AF Bygg Østfold har fått oppdraget med å bygge kai for Borregaard i Sarpsborg. 

Jan Petersen kan ikke komme på noen spesielle utfordringer knyttet til prosjektet i Halden. 

– Det måtte i så fall være noe småtjafs. Det har vært et veldig spennende og godt prosjekt, sier han. 

Forskalingssnekker Ken Solfjell husker riktignok noen temmelig kjølige arbeidsdager i vinter da temperaturen sank til 16-17 minusgrader. 

– Vi sto på en flåte og snekret forskaling til frontveggen på kaia. Det var litt småsurt, men det gikk bra, oppsummerer Solfjell.