Hopp til hovedinnhold
Anlegg, AF Gruppen

Superlærlinger på E39

Krevende prøve

Det er siste torsdag i mai på prosjektet E39 Kristiansand øst–Mandal vest. Lærling Yngve Teksle (19) fra Fyresdal jobber med utlegging av stein i traseen til den nye motorveien. 

Oppgaven er del av fagprøven. Fra sidelinjen følger prøvenemnda med på arbeidet. Øyvind Tønnessen fra Anleggspartner Sør og Svein Gunnar Repstad fra Repstad Anlegg er sensorene som vurderer kvaliteten på arbeidet. 

En dumper kommer ryggende og stanser på Yngves signal. Steinlasset dumpes, og Yngve går i gang med å planere massene. 

Arbeidet med den store doseren krever både håndlag og presisjon. Den største steinen skal nederst. Toppen skal være jevn og fin, og høyden på meterslaget må være riktig. Kvaliteten på den ferdige veien avhenger av at Yngve gjør jobben skikkelig. Lærlingen får anerkjennende blikk fra sidelinjen. 

– De er flinke. De har fått god oppfølging og de kan dette, sier Øyvind Tønnessen. 

Øyvind snakker om Yngve Teksle og Marcus Mykland Løkke, som er i ferd med å gjennomføre sin fagprøve et annet sted på anlegget.  

Notatene forsvant

Det er tre mulige karakterer på fagprøven: Ikke bestått, Bestått og Bestått meget godt. Prøvenemnda har besluttet at både Yngve og Marcus får beste karakter, men de vet det ikke selv ennå. 

Yngve fikk en litt uheldig start på prøven. Han hadde laget ferdig en arbeidsplan kvelden i forveien, men papirene forsvant da vaskebyrået rengjorde arbeidsbrakka. Dermed måtte han lage en ny plan i full fart. 

Sensor Svein Gunnar Repstad virker imidlertid godt fornøyd der han står og kikker gjennom Yngves fremdriftsplan. 

– Her er det både sikker jobb-analyse, tidsramme og kart over området, konstaterer Repstad. 

– Vi er voldsomt godt fornøyd med det vi har sett, sier han. 

Yngve klatrer ned fra maskinen og får beskjed om at han har bestått fagprøven med toppkarakter.  

– Det var artig, det. Moro å få så fin tilbakemelding, sier den ferske fagarbeideren. 

De neste årene skal han tilbringe i Forsvaret, men 19-åringen er veldig glad for å ha et fagbrev som anleggsmaskinfører i lomma. 

– Jeg synes det er artig med store maskiner og er sikret jobb. Det er vi som bygger framtida, så å si, sier Yngve. 

Marsipankake på brakka

Noen kilometer lenger vest på anlegget er det Marcus Mykland Løkke sin tur til å få beskjed om at han har oppnådd beste karakter på fagprøven. 

– Det er helt supert. Det var veldig moro å høre, gliser han. 

Sensor Svein Gunnar Repstad utdyper prøvenemndas vurderinger: 

– Det er ingen ting som vi kan si skulle vært gjort annerledes. Det heter at HMS skal inkluderes hele veien. Det er ingen som er flinkere enn dere eller AF Gruppen å inkludere HMS, sier Repstad. 

Prøvenemnda bemerker dessuten at lærlingene har fått svært god oppfølging fra arbeidsleder Knut Nordgarden og andre i AF-systemet. 

Det er Knut Nordgarden som har hatt ansvaret for de fem lærlingene i anleggsmaskinførerfaget. Han er et eneste stort smil og virker like kry som sine elever. 

– På mandag blir det marsipankake, sier han til Marcus. 

– De fem lærlingene som jeg har hatt ansvaret for i år, har vært meget bra. De er veldig lærevillige og lettvinte å ha med å gjøre. De har interesse for faget og har gitt uttrykk for at det er dette de vil drive med, sier Nordgarden. 

I produksjon fra dag 1

Byggherre Nye Veier stiller krav om at det skal være 7 prosent lærlinger på deres prosjekter. Prosjektledelsen i AF fant ut at de ville prøve noe nytt for å gi dem en god innføring i faget: maskinførerlærlingene fikk ansvaret for sitt eget lille prosjekt på E39.  

Oppgaven var å etablere landkarfyllingen til Trysfjordbrua. Arbeidet omfattet både mottak og utlegging av sprengstein, komprimering og jordkledning av skråninger. Knut Nordgarden mener dette var et vellykket grep. 

– Denne jobben tok de veldig på alvor og fikk eierskap til prosjektet. Lærlingene var i produksjon fra første dag, sier han. 

Her får lærlingene drive sitt eget minianlegg

Laginnsats

HR-rådgiver Line Lunderby sitter med lærlingansvaret i konserndelen av AF Gruppen. Hun er strålende fornøyd med lærlingene på E39. 

– Jeg vil gratulere de flinke lærlingene med fantastiske resultater på fagprøven. Vi er stolte over å kunne bidra til at det utdannes flere dyktige fagarbeidere med ettertraktet kompetanse i vår bransje, sier Line. 

Stine Norøm er lærlingansvarlig i AF Anlegg. Hun har tatt turen til prosjektet for å gratulere Yngve og Marcus med fagbrev. Stine understreker at det å følge opp lærlingene er en laginnsats. 

– Jeg vil rette en stor takk til alle som jobber tett på og sørger for god opplæring av alle våre lærlinger i det daglige. De sørger for at lærlingene tar med seg faglig ballast, nyttige erfaringer og gode verdier videre i arbeidslivet, sier Stine. 

Disse lærlingene har avlagt fagprøve på E39 i vår: 

Ingrid Bolli, vei- og anleggsfaget 
Petter Gustu Strand, vei- og anleggsfaget 
Yngve Teksle, maskinførerfaget 
Marcus Mykland Løkke, maskinførerfaget 
Såvi Moe Nomeland, maskinførerfaget 
Fredrik Orthe, maskinførerfaget 
Mathias Hordnes, maskinførerfaget