Hopp til hovedinnhold
Energi

Gammelt bygg, moderne bokomfort

Håndverk

Det fem etasjer høye bygget i Kjølberggata i Oslo har tidligere vært både verkstedhall og brannstasjon. Nå rommer bygningen 14 leiligheter fordelt på to oppganger.  

Boligbygg Oslo KF eier bygården, og AF Energi står for rehabiliteringen. AF Håndverk har vært solid representert på byggeplassen gjennom selskapene Thorendahl, TKC, TKD, VD Montasje og Storo Blikkenslagerverksted.  

En tirsdag i juni står formann Ib Collin i AF Energi utenfor bygget og peker på den nye halvsirkelformede takrennen som er montert på taket til trappebygget. 

– Det der er ikke dusinvare. Jeg har sett mye blikkenslagerarbeid, men taket og takrennene her er noe av det bedre jeg har sett, sier Collin. 

Omfattende rehabilitering

Fasaden er etterisolert med Rockwool. Deretter er overflaten dekket med duk, pusset og malt i en gulfarge som matcher nabobyggene.  

Anleggsleder Sondre Øvrebø viser vei opp trappen og inn i en av leilighetene hvor badet er totalrenovert. Inne på kjøkkenet venter kjøkkenskapene på å bli montert. Kjøkkengulvet er nylagt, og elanlegg og sikringsskap er nytt. Det er også installert luftavtrekk og skjult sprinkleranlegg. 

– Vinduene har trelags glass og vil utgjøre en stor forskjell, både med tanke på isoleringsevne og støydemping. Fasaden vender mot Ring 2 hvor 20-bussen og mye annen trafikk passerer, sier Øvrebø. 

På loftet er det etablert teknisk rom for ventilasjon. Eksisterende boder er revet og erstattes med nye nettingboder. Hovedtavlen er flyttet til nyetablert teknisk rom i kjeller, og ny sprinklersentral er etablert i fyrrom i kjelleren. 

Byggherre Boligbygg Oslo KF er Norges største utleier av boliger. Foretaket eier, forvalter og leier ut mer enn 11.000 boliger med et samlet areal på en million kvadratmeter. Boligbygg bidrar til å oppnå Oslo kommunes miljømål. Det innebærer blant annet krav om fossilfrie byggeplasser og at det stilles strenge miljøkrav enten det gjelder materialvalg, energiløsninger eller ombruk. 

Boligbygg oppfatter at stemningen mellom byggherre og entreprenør har vært god til tross for enkelte uenigheter og diskusjoner underveis. Det forteller prosjektleder Per Sannes. 

– Alle beboerne har vært flyttet til midlertidige adresser. Det betyr at hele eiendommen har vært ubebodd med unntak av butikken i underetasjen, som har vært i full drift gjennom hele prosjektet. Perioder med mye støy og støv har ført til noen utfordringer for driften av butikken, sier Sannes. 

Prosjektering av enkelte baderom og en stram tidsramme medførte også noen utfordringer. På plussiden trekker Sannes frem at det ikke er registrert personskader på prosjektet. 

– Det er veldig positivt. Boligbygg har et mål om 0 skader som fører til fravær, skriver Sannes i en epost. 

Rehabilitering

Prosjektet i Kjølberggata er litt annerledes enn det AF Energi vanligvis driver med, forteller anleggsleder Sondre Øvrebø. 

– Vi jobber mest med tiltak for å senke energiforbruk i bygg. Her holder vi på med en mer tradisjonell rehabiliteringsjobb, forklarer anleggslederen. 
Denne typen prosjekter er et satsingsområde for AF Energi, sier senior prosjektleder Jan Erik Tofsrud. 

– Vår virksomhet har dreiet mer i retning rehabilitering og tekniske entrepriser. Dette har vi gjort fordi markedet med rene energispareprosjekter har vært nede i en bølgedal. Vi forventer at dette markedet vil ta seg opp igjen fremover, sier Tofsrud. 

Sparer energi

Radiatorer og røranlegg ble skiftet etter at Oslo kommune bevilget ekstra midler for å redusere energiforbruk i kommunens bygg. Varmekilden er fortsatt fjernvarme. 

Leilighetene har også fått nye verandadører. Verandaene skulle rives og settes opp på nytt, men etter en grundig inspeksjon anbefalte AF Energi at betongdekket i balkongene skulle beholdes. Slik sparte man både tid og materiale, og balkongene fremstår som nye med epoksydekke og nye rekkverk. 

Nye vinduer og verandadører pluss økt isolasjonstykkelse i vegger vil gi en betydelig energibesparelse og bedre bokomfort, sier Jan Erik Tofsrud. 

– Det er også montert ny LED-belysning, og ventilasjonen er oppgradert. Dette vil bidra i riktig retning. Jeg vil anslå at byggets energiforbruk totalt sett reduseres med 20 prosent, sier han. 

Prosjektet i Kjølberggata 9 er bare ett av fire AF-prosjekter i området Tøyen/Galgeberg sommeren 2022. Noen steinkast unna holder AF Energi på med å rehabilitere isdekket i Jordal ungdomshall. I Kjølberggata 31 er Haga & Berg Entreprenør i full gang med rehabilitering av et kontorbygg, og litt lenger borte jobber AF Byggfornyelse med Tøyenbadet. 

– Vi kaller det AF Street, smiler anleggsleder Sondre Øvrebø.