EU satte som mål for 2020 at 70% av alt avfall fra vår bransje skulle gjenbrukes eller materialgjenvinnes. I Norge er vi langt unna dette målet og ifølge SSB leverte vi bare 44% av avfallet til materialgjenvinning i 2020.
– Vi har med andre ord en jobb foran oss. AF skal bidra til å løse vår tids store miljø- og samfunnsutfordringer, og vi skal kunne møte nye og høyere miljøkrav. Vi må sette høyere fokus på materialgjenvinning og benytte oss godt av samarbeidene vi har med leverandørene våre, sier Anastasia.
Norsk Gjenvinning alene tar imot ca. 150 000 tonn avfall hvert år fra bygg- og anleggsbransjen. Charlotte sier vi må snu om hele måten vi tenker på avfall på.
– Det er fortsatt veldig mange som ser på det som gammeldags søppel, men det er viktig å tenke mer på det som en ressursbank. Da vil vi også håndtere avfallet vårt annerledes.
Vi har allerede tatt flere grep i AF når i det kommer til materialgjenvinning, og gipshåndteringen på Storøykilen er et godt eksempel på hva vi kan gjøre mer av fremover.
Så hva kan du gjøre i ditt prosjekt for å bidra til materialgjenvinning av gips? Jo, du kan…
- Velge riktig type gips som gir mindre avfall
- Redusere kapp i produksjon
- Oppbevare det tørt
- Sende til en leverandør som kan materialgjenvinne
Slik bygger vi mer, med mindre.