Hopp til hovedinnhold
Bygg

Lærlingene som er gull verdt for arbeidsgiveren

Trenger flinke folk

– Vi er avhengige av å rekruttere flinke lærlinger og sørge for skikkelig opplæring slik at de blir gode fagarbeidere, sier Frank Ståløy, sjef i Åsane Byggmesterforretning. 

I et møterom på brakkeriggen ved det nye barne- og ungdomssykehuset i Bergen snakker han seg varm om en sak han er svært engasjert i – rekruttering og utvikling av medarbeidere. Åsane Byggmesterforretning har 150 ansatte. Rundt 125 er tømrere eller tømrerlærlinger. Våren 2022 var det 15 lærlinger i bedriften, og de ble tatt godt vare på. 

Entreprenøren arrangerer sosiale samlinger for lærlingene der de spiser pizza og gjør forskjellige ting som å spille bowling eller kjøre gokart. Neste gang er det vannski som står på programmet. 

– Vi må jo finne på noe nytt. Så får vi se hvordan det går, sier Frank Ståløy. 

– Hvem treffer den første brennmaneten, spør tømrerlærling Christoffer Borge (18) med et glis. 

– Utrolig flott ungdom

Ståløy har hyret Kjell Hordvik til å følge opp lærlingene. Kjell er pensjonert lærer som i 20 år jobbet med utplassering av ungdom som gikk yrkesfag på Knarvik videregående skole. Nå jobber han én dag i uken med lærlingene i Åsane Byggmesterforretning. 

– Jeg kaller meg trivselspedagog, sier Hordvik. 

Han har ansvaret for de sosiale samlingene og reiser rundt på ulike prosjekter for å snakke med lærlingene. Samtalene er fortrolige.  

– Jeg fungerer litt som en coach. Å jobbe med ungdom gir ikke nødvendigvis den store feedbacken, men at de føler seg velkommen er viktig og har veldig stor betydning for Åsane Byggmesterforretning. 

Hordvik understreker at opplegget ikke kunne fungert uten velvillig samarbeid fra baser, formenn og anleggsledere på prosjektene. 

– Hva synes du om ungdommene du treffer? 

– Kjempefolk. Det er det samme med de jeg hadde på skolen – det er utrolig flott ungdom, men de får veldig lite kred. Det er stort sett hvis de sklir ut at de blir lagt merke til. De gjør så godt de kan og kjemper på. Det er en stor omveltning å komme ut i arbeidslivet. Det å gi dem positiv feedback er kjempeviktig, sier Hordvik. 

Har gått gradene

På det nye barne- og ungdomssykehuset jobber Åsane Byggmesterforretning med innredningen. Det store prosjektet er tilrettelagt for å gi folk mulighet til å prøve seg som ledere. Å sørge for gode rammer for personlig og faglig utvikling er viktig for Frank Ståløy.  

Mange baser, anleggsledere og prosjektledere i firmaet har bakgrunn som fagarbeidere. Siden har de bygget på utdanningen, enten gjennom fagskole eller gjennom en tradisjonell ingeniørutdanning. 

– Jeg begynte der en gang selv. Jeg var læregutt i 1985, sier Ståløy. 

– Hvilke fordeler ser du med å ha anleggsledere og prosjektledere som har bakgrunn som fagarbeider? 

– Det finnes bare fordeler, ikke minst når du skal forstå et byggeprosjekt og prate med folkene og tømrerne våre om løsninger. Det finnes ingen bedre vei til en god utdanning enn å gå hele løpet fra lærling, ta fagbrev eller svennebrev, og gå videre enten på fagskole eller velge å ta tre år på ingeniørskolen. Det er absolutt den beste veien du kan gå og det er de som gjør den beste jobben i Åsane Byggmesterforretning. 

Trives som tømrer

Serina Olsen (18) går fortsatt i lære. Hun skal bli tømrer og er fornøyd med valget hun har tatt. 

– Jeg har en kjempegøy hverdag. Dagene går veldig fort, sier hun. 

Serina setter også pris på måten bedriften satser på lærlinger. 

– Når Kjell kommer, så har vi en veldig hyggelig samtale og han viser at han er engasjert i det vi gjør i hverdagen. Samlingene er også veldig gøy for å bli kjent med de andre lærlingene. Jeg jobber ikke med noen andre lærlinger, så da er det fint å møte andre lærlinger i bedriften, sier hun. 

Tømrerlærling Christoffer Borge (18) er enig. 

– Det er kjekt å møte andre lærlinger og gjøre gøye ting sammen.  

Her får lærlingene drive sitt eget mini-anlegg