Hopp til hovedinnhold
Stine Pedersen, Betonmast
Bygg, AF Gruppen

Magi på byggeplassen

Stine Aakervik Pedersen tok over ledelsen av selskapet med 47 medarbeidere i fjor høst. Betonmast Oslo vil levere en omsetning på rundt en milliard i 2022, og ble i september nominert til Årets forretningsenhet, som en av AF Gruppens mest lønnsomme forretningsenheter. Bak seg har hun lang erfaring i bransjen, både som betongformann, prosjekteringsleder, miljøsjef og prosjektleder for større byggeprosjekter.  Vi møter henne på kontoret i Schweigaardsgate. 

-           Jeg fikk et fantastisk team overlevert i fjor høst, og har investert mye tid til å bli godt kjent med alle. Jeg har en teori om at jo bedre vi kjenner hverandre, jo bedre liker vi hverandre.

Hun er ganske sikker på at teorien stemmer, og tror tryggheten ved å kjenne hverandre, gjør det lettere å ta kontakt. Derfor møtes gjengen i Betonmast Oslo jevnlig på tvers av prosjekter, både for å dele erfaringer og ha det hyggelig og sosialt. 

-          Jeg elsker ordet dugnadsånd. Hos oss skal det lønne seg å trå til, enten det handler om å hjelpe en kollega i prosjektet eller å bistå et team i et annet prosjekt.

Satsing på delingskultur og dugnadsånd har vært med helt fra begynnelsen i 2006. Da gründerne, Jørgen Evensen og Peter Sandrup, sammen med Stine og en håndfull dyktige folk fra bransjen, startet Betonmast. De flyttet inn i Schweigaardsgate, bestilte pizza, skrudde sammen møbler fra IKEA og begynte å regne på tilbud.

-          Vi regnet på alt som kunne krype og gå. Vi var en gjeng som ville skape noe sammen.

 

Livslangt miljøengasjement

Siden den gang har det blitt mange byggeprosjekter, kun avbrutt av noen år som miljøsjef i konsernet for å bygge opp BREEAM-kompetansen og muligheten til å få flere krevende miljøbygg inn i porteføljen.  Engasjementet for klima og miljø har hun hatt hele livet, og samtalene rundt middagsbordet kan ha påvirket flere i familien. Begge barna, i tidlig tyveårene, har verning av miljøet høyt på dagsorden og har deltatt i ulike aksjoner for å hindre deponi av gruveavfall i norske fjorder.

-          Hadde jeg hatt tid skulle jeg gjerne deltatt selv. Jeg betaler med stolthet og glede mine barns bøter fra viktige miljøaksjoner.

Magi på Construction City

Betonmast Oslo har for øyeblikket fem pågående byggeprosjekter. Ett av dem er Construction City hvor Betonmast sammen med prosjektteamet fra AF Bygg Oslo har dannet et arbeidsfellesskap. Construction City har ambisjoner om å skape fremtidens byggebransje og skal huse både hovedkontoret til Betonmast og AF Gruppen. Ideen om at også bygget skulle oppføres i fellesskap, kom tidlig på banen. Ingen av selskapene har egeninteresser. Det har vært viktig for å få en sammensveiset kultur på byggeplassen. Selv synlighetsklærne og skiltprofileringen viser likeverd med en logo hvor begge selskapsnavn kommer frem.  

-          Samarbeidet er utrolig bra. På Construction City har vi klart å lage magi. Det har vært utviklende og inspirerende å utnytte to enheters styrker på denne måten. 

Faktisk så inspirerende at den daglige lederen selv har tatt initiativ til flere samarbeidsprosjekter på tvers av Betonmast- enheter.

Stine Pedersen, Tollgaarden

Utvikler team

Hennes egen karrierereise har blitt til underveis. Tillit og muligheter har kommet på bakgrunn av resultatene hun har skapt. Som leder er hun opptatt av å bruke mye tid sammen med medarbeiderne. Det første hun gjorde da hun tok over Betonmast Oslo, var å styrke ledergruppa med en markeds- og kalkulasjonsressurs som sikrer at de får inn jobber og en prosjektstøtte som kunne følge opp prosjektenes økonomirapportering tett. Det frigjorde tid så hun kunne bli enda bedre kjent med og følge opp de som jobber i selskapet.   

-          Hvis vi ikke er attraktive, så kommer konkurrentene og henter våre folk. Så enkelt er det. Våre medarbeidere skal kjenne trygghet i arbeidet, få utvikle seg og ha det gøy.

Filosofien om å utvikle medarbeidere i eget hus, slik at man kan rekruttere de høyeste lederstillingene internt, deler hun med flere ledere i AF Gruppen. Stine Pedersen ser etter mangfold. I hennes egen ledergruppe er to av syv ledere kvinner, men engasjementet for mangfold strekker seg også utover kvinneandel. Alle med rett mental innstilling skal ha en sjanse uavhengig av kjønn, etnisitet og legning, og hun slår gjerne et slag for å ta inn folk med ulik utdanning og bakgrunn.  

Grønn tråd

Noe hun derimot mener alle bør ha for å sikre konkurransekraft, er høy miljøkompetanse. I likhet med flere AF-selskaper, er målsetningen at samtlige prosjekteringsledere, anleggsledere og prosjektledere skal sertifiseres som BREEAM AP. I Betonmast sentralt er også modellen Grønn tråd etablert, hvor prosjektene skal foreslå minst 20 miljøtiltak for byggherre, uavhengig om prosjektet skal miljøsertifiseres eller ikke. Det er ett av flere tiltak som skal sikre at alle er fremoverlent på miljøets vegne.

-          Det skaper engasjement når vi kan ta initiativ og ikke bare hake av for krav. Vi må bruke entreprenørhjernene våre for å bringe bransjen videre. 

Stine Pedersen, Betonmast Oslo