Mange av kulturminnene på Svalbard ligger ved havet, og det byr på problemer. Flere av fjordene som tidligere var dekket med is, ligger nå åpne store deler av året.
Sjøen gnager på terrenget, og har blottlagt 400 år gamle graver som er i ferd med å vaskes ut av kystterrenget. Bygninger og gjenstander som før var beskyttet av is og kulde, forvitrer i et raskere tempo.
For når permafrosten tiner, øker også temperaturen i jordsmonnet. Konsekvensen av dette er økt nedbrytning av treverket som står i jordkontakt – blant annet for taubanen.
Når kulturminnet skal bevares, er det en god porsjon nytenking og kreativitet involvert.
– Dette er et pilotprosjekt der vi prøver ut en ny metode. I første omgang er oppdraget å flytte fem av de 170 taubanebukkene som ikke er blitt restaurert, sier Sverre Fordal.
Prosjektlederen forteller at kranen kun finnes i en mindre utgave, men at kranen som ble brukt på Svalbard aldri er blitt bygget eller testet før. Den består av et spesialfundament fra den finske leverandøren Skogservice AS, samt en påmontert kran fra Skaks AS i Danmark. Alt ble levert og montert i rekordfart, og Fordal berømmer samarbeidet med leverandørene.
– Tidligere har man jobbet under bakken og byttet pælene, mens det her er valgt en løsning der man bygger et helt nytt fundament som strekker seg mange meter under bakkenivå, som hele bukken løftes over på. Den største utfordringen har vært at de er skeive i alle retninger, så da vi løftet var ingenting i lodd. Det har vi imidlertid løst på en god måte, og selv om denne kranen er tiltenkt denne jobben, ser vi helt klart at det er mulig å utføre andre krantjenester med den i ulendt terreng, sier Fordal, som er fornøyd med prosjektgjennomføringen.
– Det er jo spesielt og givende å få bidra til å bevare slike minner for fremtiden, sier han.