Hopp til hovedinnhold
Bygg

Helstøpt

I Drammensveien 126 på Skøyen nærmer næringsbygget Thune Eureka seg ferdigstillelse og er nå overlevert til byggherre. I det ni etasjer høye nye kontorbygget på Skøyen i Oslo har byggherren Fram lagt vekt på detaljer og kvalitet. De fleste leietagerne kom på plass etter byggestart. Derfor har det også vært omfattende leietagertilpasninger. Alt fra sauna til kullgrill i restauranten har stilt krav til å finne nye og smarte løsninger underveis. Valg av kullgrill i restauranten krevde eksempelvis et eget pipeløp og ventilasjonsaggregat i etterkant for å tilfredsstille brannkrav.  I tillegg til finisharbeider ble kantinen og restauranten klargjort for de første leietagerne som flyttet inn 1. juni.

-Vi har levert et høykvalitetsbygg med mange flotte detaljer. Vår byggherre har valgt materialer som skal tåle tidens tann, sier Kristian Dahlen, prosjektleder i AF Bygg Oslo.

Tegl, betong og tre

Arkitekten Arcasa har tegnet bygget som står tett på de gjenstående fabrikkbyggene fra Thunes mekaniske Værksted. Bygget består av to hovedbygg, et tårnhus og et innvendig glassbygg som binder byggene sammen. Det er valgt materialer som hvit betong, eik og glass i kontorlokalene. Fasaden består av hvit teglstein og champagne og rose forgylt stål. Inngang- og resepsjonsområdet inn til heis- og trappesjaktene har eikehåndløpere og terrazzo-gulv*. De ubehandlede betongoverflatene er et fremtredende designelement for de innvendige arealene. I trappesjaktene er etasjenumrene støpt inn i betongen.

Utfordrende

Prosjektet har fått brynt som på flere utfordringer som krevende grunnforhold med utgraving under havnivå, koronarestriksjoner og forsinkelser i leveranser på grunn av krigen i Ukraina.

Siden trappesjaktene støpes tidlig i prosjektet, måtte finishen på disse gjøres ett år før bygget sto ferdig. Linjene, pluggene og skjøtene er utført slik at de fremstår symmetriske på de ferdige veggene. Alle rette vinkler og finish har krevd svært nøyaktig forskalingsarbeid med blant annet bruk av finerplater.

Selve støpet av trappesjaktene ble gjort etter en prisvinnende oppskrift, Gyldendal-resepten*. Det var utfordrende å finne rett betongssammensetning for å støpe og oppnå den riktige kvaliteten og uttrykket.

-I gjennomføring av støpet har vi måtte ta hensyn til forhold vi ikke kan påvirke som vær, vind og trafikk. Siden det er to heissjakter med ulikt antall etasjer måtte disse støpes etappevis for å sørge for å ivareta rette hjørner. Vi har spilt på bredden av kompetanse i AF Gruppen spesielt innenfor betongarbeidene og de tekniske løsninger. Her har vi brukt våre egne tekniske kontrollere som har god erfaring. Vi er veldig fornøyde med resultatet, sier Kristian

Delikate detaljer

Kontorarealene er lyse og luftige. Det er lagt til rette for å kunne endre romløsning uten at ventilasjonen blir påvirket. Bygget har innvendig sykkelparkering, dusj- og garderobe, treningsrom, felles takterrasse og romslige sosiale soner. Nå pågår ferdigstilling av dokumentasjon for å klassifisere bygget til BREEAM Very Good.

– Det er gjennomført en rekke tiltak som å sørge for lys og ventilasjon som sikrer godt innemiljø, energieffektivt energi- og ventilasjonstiltak. Blågrønne tak skal bidra til å infiltrere, forbruke og fordøye overvann, sier Hedda Vikan, BREEAM og miljøkoordinator i AF Bygg Oslo.

Det er i tillegg valgt materialer som for eksempel hulldekker av betong med lavkarbonklasse A. Energimerke A er først og fremst oppnådd ved at det er valgt materialer og løsninger som gir bedre varmeisolering og lufttetthet enn TEK17-kravet.

Fakta Thune Eureka

Byggherre: Fram Eiendom

Entreprenør: AF Bygg Oslo

Næringsbygg på 11 000 m2. Ni etasjer + en kjelleretasje. Fordelt på to bygg, et tårnhus og et innvendig glassbygg som binder sammen byggene.

Verdi: MNOK 285