Hopp til hovedinnhold
Eiendom

Jublet over nytt hus

Store utfordringer

– Dette er en gledens dag, men med et mørkt bakteppe, sa Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange til gjester og ansatte under åpningen. 

Lange viste til en rekke konflikter og hendelser i verden som rammer barn. Taliban har lagt ned forbud mot at frivillige organisasjoner kan ha kvinnelige ansatte i Afghanistan, krigen fortsetter i Ukraina og millioner av barn over hele verden er på flukt fra konflikter og klimaendringer. 

– Vi har store utfordringer foran oss, sa Lange. 

Redd Barna er en av verdens største organisasjoner som jobber for barns rettigheter. Et stort antall medarbeidere og gjester var 12. januar samlet på Hasle for å feire innflytting i nye lokaler. Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) fikk æren av å klippe snoren som markerte åpningen av huset. Borgen har selv jobbet 16 år i Redd Barna og er sterkt engasjert i organisasjonens arbeid.  

– Barn i Norge trenger Redd Barna. Barn i verden trenger Redd Barna. Det er viktig at Redd Barna er synlig og står på barrikadene for barns rettigheter, sa ordføreren før hun talte ned fra ti og klippet snoren til stor applaus fra de fremmøtte. 

Konstruert som et byggesett

Det nye kontorbygget er bygget og innredet så klimavennlig som overhodet mulig. Selve bygget består av prefabrikkerte elementer i tre. Bygget er designet for å kunne demonteres og brukes på nytt i fremtiden. Alle sammenføyninger er gjort med treplugger, trespiker og låseklosser av kryssfinér. Enkelte toaletter og vasker er produsert av tre. 

Mange møbler er flyttet over fra Redd Barnas gamle lokaler. Noen møbler ble redesignet, noen ble solgt og resten ble donert bort. Tiltakene gjorde at ingen av de gamle møblene ble kastet i flytteprosessen. 

Også tekniske installasjoner er gjenbrukt. Ventilasjonsaggregatet ble feilbestilt til et annet prosjekt. Toaletter og vasker er brukt tidligere.  

Bygget er ikke bare klimavennlig, det er også godt å oppholde seg i. Trekonstruksjonen forbedrer luftkvaliteten og sikrer et godt inneklima. Interiøret preges av naturmaterialer som tre, ull og planter.   

Verdifull erfaring

– Vi har høye ambisjoner for å redusere klima- og miljøavtrykket vårt, og HasleTre har gitt oss verdifull kunnskap som vi kommer til å benytte i fremtidige prosjekter, sier porteføljedirektør i AF Eiendom, Ole Blaauw Johansen. 

Höegh Eiendom og AF Eiendom er byggherre. OsloTre er arkitekt, og Seltor er entreprenør. Höegh-sjef Eirik Thrygg takket for et profesjonelt og lystbetont samarbeid med Redd Barna og overrakte et pengetre på vegne av utbyggerne. 

– Pengetreet representerer et håp om at penger skal renne inn til det fantastiske og viktige arbeidet dere gjøre over hele verden, sa Thrygg.