Hopp til hovedinnhold

Sikrere riving med sprengstoff

Mindre risiko

– Utfordringen er at du skal påvirke den daglige driften i distribusjonen så lite som mulig, og så skal man ikke skade infrastruktur som skal brukes videre, forklarer Jarle Bøckman i AF Decom. 

Når kraftledninger skal skiftes ut, har arbeidet tradisjonelt involvert klatring i master og mye arbeid i høyden. Kablene står i spenn, og denne energien må løses ut før kablene kan løftes over på trinser. Alt dette utgjør risikofaktorer. Håndtering av risiko tar tid, og tid er i høyeste grad penger når det handler om drift av høyspentlinjer. 

Gjennom et prosjekt i Rogaland i 2020-2021 utviklet AF Decom og Statnett en alternativ metode for å rive kraftledninger. Utgangspunktet var å ta i bruk sprengstoff for å gjøre jobben. Dette er spesialiteten til prosjektleder Jarle Bøckman og hans kolleger i enheten med navnet «Explosive Services». 

– Metoden som AF Decom bruker er effektiv og kan gjøres uten at vi må koble ut strømførende ledninger lengre enn nødvendig. Det er et økende behov for strøm i Norge, og vår oppgave er å sikre at det er nok strøm til alle som trenger det, sier Håvard Bertling, prosjektleder i Statnett. 

Høy presisjon

En sentral utfordring knyttet til bruk av sprengstoff var hvordan man skulle unngå å skade mastene samtidig som ledningen sprenges. Siden ledningene står i spenn, ville mastene knekke om man bare kuttet strekket på den ene siden av masten. Nøkkelen er å fyre av mange ladninger samtidig slik at balansen i anlegget opprettholdes. 

– I Norge er høyspentledninger spent hardt opp mellom to forankringsmaster. Mellom de to forankringsmastene står det bæremaster der kabelen bare er hengt opp. Bæremastene tåler ikke ensidig strekk. Hvis du kapper linja på den ene siden av en bæremast, kan den kollapse og ta med seg de andre bæremastene som står fram til neste forankring, forklarer Bøckman. 

– Det vi gjør er at vi beholder den statiske likevekten i systemet før og etter at vi skyter. Det gjør vi ved å skyte simultant i området mellom to forankringsmaster. Da må du ned på millisekund. Vi satte verdensrekord da vi skjøt 115 ladninger fordelt på 10 kilometer på samme millisekund. Det er det ingen som har gjort før. 

AF Decom benytter seg av droner for å plassere sprengladningene på kraftledningene. Dermed trenger man ikke å sende mannskap opp i mastene. Alt arbeidet utføres av personell på bakken. 

Minimerer dødtiden

Etter den første rivejobben i Rogaland har flere fått øynene opp for fordelene ved å bruke denne metoden. I tillegg til jobber i Norge har AF Decom også begynt å få forespørsler fra Sverige. 

Metoden gjør det også mulig å jobbe på én ledning selv om det står spenning på ledningen ved siden av. Nettopp det var situasjonen under en rivejobb i Narvik sommeren 2022. Et linestrekk som er utsatt for mye vindpåvirkning hadde fått en skade og måtte skiftes ut.  

– Ledningen vi jobbet på lå mellom to andre høyspentledninger. Du skal jobbe veldig nært innpå et høyspenningsanlegg med fullt pådrag. Da er det en del sikkerhetsspørsmål som dukker opp, forklarer Bøckman. 

Også tidsaspektet i spiller en stor rolle. Reguleringer i kraftsystemet stiller krav til minimale utkoblingstider.

– Prosjektet i Narvik var midt i blinken for metoden som er utviklet, sier Jarle Bøckman. 

AF Decom river kraftliner med sprengstoff