Bygging av det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy stiller strenge krav til miljø, inneklima og sikring av skjøre og uerstattelige gjenstander. For byggherren Statsbygg og museet er derfor kontroll av temperatur og fjerning av fuktighet svært viktig. Det var håndtering av nedbør og smeltevann som også ga inspirasjon til en mer bærekraftig energiløsning.
Opprinnelig plan var at regnvann og overvann skulle ledes vekk fra tomta via fordrøyningsmagasin i grunnen, og deretter via offentlig vann- og avløpsnett. En utfordring på tomta er mye bløt leire i grunnen. Siden overvannshåndtering også må hensynta klimaendringer, ble muligheten til å etablere en flomsikringstunnel identifisert. Dette var også en løsning der man unngikk arbeider nær de skjøre skipene.
- Da vi ble kjent med at Oslo kommune utredet overvannsproblematikk i hele området, kom vi dialog med dem for å finne en felles løsning. Flomsikringstunnelen er derfor et samarbeidsprosjekt med Oslo kommune, forteller Lars Christian Gomnæs, prosjektsjef i Statsbygg.
Tunnelen blir 350 meter lang og strekker seg fra museumstomta ned til nærmeste bukt, Langviksbukta.