Hopp til hovedinnhold
Bygg, AF Gruppen

Deichman Bjørvika: Kongelig åpning

Spektakulært bygg

Den offisielle åpningen av Deichman Bjørvika skjedde torsdag 18. juni klokka 17.00. H.K.H. Kronprins Haakon, ordfører Marianne Borgen, byrådsleder Raymond Johansen og byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal var alle til stede.

– Dette er et signalbygg som gjør en ekstra stolt som entreprenør. Det er ikke ofte man får muligheten til å være med å bygge et så spektakulært bygg med flere egenutviklede spesialprodukter. Jeg vil takke prosjektteamet for innsatsen og kreativitet som har gitt gode og solide løsninger. Nå ser vi frem til å kunne vise frem bygget, sier Birger Kristiansen, direktør AF Byggfornyelse.

 

Prosjektteamet i AF

Spesialdesignede løsninger

Bruken av stål, betong og glass som synlige flater kombinert med gjennomgående lysåpninger i ett stort rom innebar strenge brann- og akustikk-krav. Et av de viktigste grepene for å møte kravene, er en baffel­himling som ble utviklet i starten av prosjektet. AF Byggfornyelse foreslo et alternativt materiale som ble videreutviklet sammen med arkitekt og bygg­herre.

- Det er utstrakt bruk av varmvalset owatrolbehandlet stålsom er knyttet sømløst sammen gjennom veggkledninger, trapper, arbeidsbord og mediestativ. Mediestativene er spesialdesignet for bygget. Det er utviklet et system som er de-/remonterbart per hånd, fleksibelt i et intervall per 25 mm og tilpasset en rekke spesialinnsatser for skjermoppheng. Det finnes ikke noen 90 graders vinkler på bygget. Mediestativene er tilpasset en rekke andre spesialrom og installasjoner. Det var flere utfordringer og grensesnitt som måtte løses gjennom prosjektet. Det er derfor ekstra tilfredsstillende å se det fine sluttresultatet, sier Fabian Eggum, prosjektleder i AF Byggfornyelse.

Foto: Jiri Havran

I alle himmelretninger

Første etasje kalles Torget og har innganger fra tre sider. Dette er en naturlig forlengelse av uterommet. Gulvet følger terrenget og er derfor ikke plant, men har knekker forskjellige steder. For å unngå riss i det synlige betonggulvet har AF sin egen betongteknolog Bernt Kristiansen bidratt med gode råd og ekspertise underveis.

Arkitektene ønsket ikke en klassisk universell utforming. Derfor ble løsningen i stedet å frese synlige og følbare arealer i betonggulvet.

AF Anlegg bidro i grunnarbeidene underveis i byggeprosessen, og bygget også et vannspeil på nabotomten.

Sal: Jiri Havran.
Plass til mange bøker. Foto: Jiri Havran.