Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen, Karriere

Disse fem studentene  får  bo gratis i Trondheim 

Kan du se for deg et år uten å tenke på utgifter til bolig? Det er realiteten for fem NTNU-studenter. I vinter slo de ut lagene fra OsloMet og Høgskulen på Vestlandet og sørget for at AF-kollektivet neste år blir i Trønderhovedstaden.   
 
Dette er beboerne av AF-kollektivet 2020-2021:   

  • Merethe Tvedt  (25) Kommer fra Asker. Går  5. året på Industriell økonomi og teknologiledelse.
  • Mikael Skjæraasen Ahmed Khan (25) Går 3. år byggingeniør. Med far fra Pakistan og norsk mor, har han delt oppveksten mellom Pakistan og flere steder på Østlandet, blant annet Aurskog på Romerike.   
  • Juni Leirvik Larsen ( 22) Fra Kristiansand. Går 3. året på dataingeniørstudiet.   
  • Martin Systad Geiran (23) Fra Bærum. Går 5. året på linjen Maskin og prosess.    
  • Nicolay Schiøll-Johansen (21) Fra Bærum. Går andre året på dataingeniørlinja.    

Konkurransen startet allerede i fjor høst, hvor deltagerne kjempet seg til gode plasseringer i mobilspill utviklet av AF Gruppen. De beste gikk videre til en semifinale, hvor de i løpet av noen dager måtte løse flere krevende oppgaver. Her måtte de vise både at de har faglig talent, men også kreativiteten ble satt på prøve.   
Motivasjonen blant deltagerne var stor.   
– Min første tanke var at det sikkert er umulig å vinne gratis bolig. Men jeg så at det var gavekort i ukespreminer, og jeg bestemte meg for å prøve å vinne dem. Og så gikk jeg faktisk videre, sier Nicolay.  
   

Verdens kuleste premie?   

I februar tok AF Gruppen med seg toppdeltagerne fra de tre studiestedene som hadde gjort det best i konkurransen så langt til finale i Trysil. Gjennom en hel helg måtte lagene vise at de klarte å samarbeide om å bygge hus i microskala. I tillegg måtte de levere innhold til sosiale medier og by på seg selv.   
Teamet fra Trondheim hadde møttes noen ganger før avreise til Trysil, for å bli kjent og legge strategi.   
– Vi fikk raskt en god kjemi, og det gjorde oss i stand til å løse utfordringene vi fikk gjennom hele helgen, sier Juni.   
  
Det viste seg å være klokt å stille forberedt; Søndag formiddag ble det klart at laget fra NTNU slo OsloMet og Høgskulen på Vestlandet, og at AF-kollektivet blir i Trondheim fra høsten 2020.    
– Det må være verdens kuleste premie i en studentkonkurranse, og så utrolig gøy å vinne. Vi hadde håpet så inderlig at vi skulle klare det, og turte nesten ikke å tro det da vi ble ropt opp, sier Merethe.  
Også Mikael var i lykkerus.   
– Det var en overveldende følelse, og tok litt tid før det faktisk gikk opp for meg. Det tror jeg først var da jeg kom på hotellrommet og fikk tatt en telefon til mamsen, ler Mikael.   
Han forteller at han fortsatt av og til må ta en titt på mailen som bekrefter at han skal få flytte inn i AF-kollektivet sammen med de fire andre.   

AF-kollektivet - Finale i Trysil 2020

Kreative beboere   

Ingen er bekymret for problemer i samboerskapet, og de kommende roomiesene sier at kommunikasjon er nøkkelen til et hyggelig bomiljø. Om en roter for mye, skal det tas opp tidlig og på en hyggelig måte.   
– Jeg tror det blir et veldig bra team, og jeg håper vi kan finne på kreative løsninger. Trenger vi et bord, så kan vi lage det, sier Nicolay.   
Merethe er vant til å bo i kollektiv, og deler i dag leilighet med to jenter. Hun har gode erfaringer med å dele bolig, men blir det for rotete, da sier hun i fra.   
– Jeg tror tilværelsen i AF-kollektivet skal gå veldig fint. Vi har allerede funnet ut at vi passer godt sammen. De andre virker både omsorgsfulle, hyggelige og til og med litt musikalske. Vi får se hva vi gjør med den musikalske biten, kanskje får vi til et husband? Jeg gleder meg uansett til å flytte inn, for dette blir bra!   
Juni gleder seg til å bo sammen med andre som deler samme faglige interesse.   
– Det blir gøy å bli bedre kjent med både de andre beboerne, men også deres venner. Å danne nettverk oss imellom kan bli en stor fordel senere i karrieren.    

En vei inn i arbeidslivet   

Før innflytting skal Martin ha sommerjobb i AF Energi & Miljøteknikk. Der får han relevant erfaring.   
– Jeg har fått et veldig godt inntrykk av AF Gruppen gjennom konkurransen. Ikke minst har jeg blitt overrasket over hvor bredt de jobber, innen mange spennende felt, sier Martin, som i sommer skal få bryne seg på energisparing i bygg.   
  
Også flere av de andre studentene ser på AF Gruppen som en potensiell arbeidsgiver, som de gleder seg til å bli bedre kjent med.   
– De AF-ansatte jeg traff under finalen i Trysil, fortalte hvordan man blir utfordret til å bruke nysgjerrigheten og å jobbe mot et felles mål. De fremsto som ambisiøse folk som brenner for jobben. Det er slike folk jeg ønsker å tilbringe mine arbeidsdager med, sier Mikael.   
Det er andre året AF Gruppen arrangerer konkurransen. I fjor var det Oslo-laget som vant finalen, og akkurat nå bor seks studenter i et stor villa i hovedstaden. I tillegg til gratis bolig har de fått delta på flere prosjektbesøk og kurs i regi av AF Gruppen.     

Jon (24) vant studentkonkurranse og fikk fast jobb

To av dagens kollektivbeboerne går rett inn i fast ingeniørstilling når de avslutter studiet i sommer. I tillegg har en rekke av fjorårets finalister har hatt sommerjobb i selskapet.    
  
– AF-Kollektivet har vist seg å være en morsom måte å rekruttere på, som et supplement til våre mer tradisjonelle kanaler. Gjennom konkurransen får vi en enestående mulighet til å bli kjent med studenter gjennom et helt år. Og samtidig får de se hvordan AF er som en potensiell arbeidsgiver, sier rekrutteringssjef i AF Gruppen, Annette Strøno. 
  

Kamp om de beste   

Hun har stor tro på gjengen som skal bo i kollektivet fra høsten av.   

– Mikael, Juni, Martin, Merethe og Nicolay har allerede imponert oss både med fagkunnskap og gode samarbeidsevner. Vi tror det blir et kreativt og gøy bofellesskap, som vi og våre følgere får sjansen til å følge med på gjennom sosiale medier, hvor de kommer til å levere jevnlig. Dette er en utfordring de tar på strak arm.   

– Jeg håper at flere av kollektivbeboerne er å finne blant AFs ansatte om noen få år. Fjorårets suksess viser at dette ikke bare er et pr-stunt, men også en seriøs måte å rekruttere fremtidens ingeniører på.