Hopp til hovedinnhold
Bygg, AF Gruppen

Røakollen: Et godt sted å bo

Grønt område

Midt under koronaepidemien overleverte AF Bygg Oslo 84 av totalt 213 leiligheter til kjøperne av Røakollen. OBOS Nye Hjem ønsket å skape et godt sted å bo. Nå kan kjøperne nyte panoramautsikt over hele Oslo og et vernet grøntområde som nærmeste nabo.

Sjelden har jeg sett at det er blitt lagt så mye i utearealene som i dette prosjektet. Siden skogen er fredet kommer det aldri noen ny bebyggelse som stjeler denne fantastiske utsikten, sier Kristian Dahlen, prosjektleder i AF Bygg Oslo og skuer mot Holmenkollen og Oslofjorden fra en av de tre takterrassene.

- Med vernede Mærradalen som nærmeste nabo, har vi ivaretatt krav som har sikret minst mulig inngripen i naturen, forteller han mens han geleider oss ned på bakkeplan og rundt på de brosteinsbelagte stiene som slynger seg gjennom bebyggelsene og leder stien naturlig inn til nærmeste skogholt. – Vi har konsultert Bymiljøetaten i Oslo kommune underveis og fått gode råd på hvordan vi kunne ivareta krav som eksempelvis hensyn til rotsonene på trærne tett inntil prosjektet. På tomten mot Mærradalen vil man derfor kunne se nivåforskjeller fra stien.

- Etter hvert som beplantingen gror til vil man kunne kjenne igjen farger i vekster og stauder fra det vernede området. Arkitekten har sagt at elementer fra Mærradalen også er hentet inn i den spesielle utforming av bygget og i valg av materialer som teglesten, aluminiumsplater og glass. Det samme gjelder uteområdene med lekestativ og rekreasjonsområder som er bygget av massive trestokker, forklarer Kristian. Han tok over stafettpinnen som prosjektleder etter Nils Ørnes for ett år siden. Da kom han rett fra gjennomført pappaperm og næringsbygget på Lambertseter.

Også kunden er forøyd med resultatet. - Vi er svært fornøyd med samarbeidet med AF Bygg Oslo. Det er et profesjonelt og løsningsorientert team vi har jobbet sammen med på Røakollen. Vi har hatt en god dialog fra prosjektstart overtakelse, sier Ida Martine Strøm, prosjektsjef i OBOS Nye Hjem.

Flere AF-selskaper involvert

I disse dager går prosjektet mot slutten for Kristian og hans team. Det har vært et godt samarbeid med kunden og han skulle gjerne har vært der lenger. Foreløpig er det siste av de tre byggetrinnene satt på vent.  I tillegg til å avslutte prosjektet er han i gang med tilbudsarbeider for å sikre nye oppdrag. – Vanligvis haster man videre til neste prosjekt etter at overlevering er ferdig. Denne gangen har vi kunne være her og sett at boligkjøperne har flyttet inn og tatt bygget i bruk. Det synes jeg er veldig hyggelig. Som entreprenør er det gøy å se at arealene blir brukt som tiltenkt og man blir stolt over det man har bygd, smiler Kristian. På produksjonstopp var det rundt 250 personer involvert i prosjektet på en daglig basis. Et titalls egne funksjonærer og 14-15 tømrere har hatt sitt virke siden oppstarten. Flere AF-selskaper har vært involvert, blant annet har Eiqon hatt ansvar for råbyggene.

 

Luftig utsikt. Foto: Bård Gudim

Ekspertteam på overtagelse

-Vi leverte bygg A og B i slutten av 2019. Da vi skulle gå ferdig- og overtagelsesbefaring i mars for bygg C inntraff korona-epidemien. Kundene ble derfor naturlig nok usikre på om det ble overtagelse eller ikke. Sammen med OBOS Nye Hjem greide vi å levere alle leilighetene på en trygg og god måte både for kundene og våre egne ansatte, sier Kristian.

-Vi er et lite team som har ansvar for alle overleveringene i AF Bygg Oslo, sier Eva Munthe-Kaas, serviceleder AF Bygg Oslos ettermarkedavdeling. Sammen med Caroline Jacobsen har hun ansvar for at alle overtagelsene av leilighetene skjer på en profesjonell og kundevennlig måte. Vi har spesialisert oss på dette.  Alle kommentarer og eventuelle avvik registreres og dokumenteres med bilder i digital løsning som også kunden får tilgang til. Det gjør det enklere for kundene og oss å følge opp, sier Eva.

 – Tidligere har jeg vært med på å overlevere flere bygg. Jeg vet hvor utfordrende det kan være. Dersom du kun gjør overleveringen vært tredje år, blir man ikke like god som når man har dette som fag, sier Kristian. – Ofte har prosjektteamet et sterkt eierskap til prosjektet. Vi har en annen innfallsvinkel når vi kommer for å gjøre vår del av jobben, supplerer Eva.

Tommel opp for overtagelsesteam

-Jeg har vært så heldig å få følge kundene fra de signerte kjøp hos våre prosjektselgere frem til de overtok boligen. Kundene har gledet seg lenge til å flytte inn. Vi har hatt de med på flere byggeplassbesøk i byggeperioden.  Gjennom treffpunkter på visningssenteret, visningshelger, innflyttingsmøte og byggeplassbesøkene var mange gode relasjoner bygget allerede før innflytting mellom kjøperne. At AF og OBOS har vært synlige ansikter for kunden vet jeg at de har satt pris på. Både byggeleder, anleggsleder, byggherre og prosjektledelse har stilt opp mannsterke til byggeplassvisningene. Jeg har fått mange digitale klemmer på e-post fra fornøyde kunder. Nå ser de at Røakollen er et godt sted å bo! Flere kunder trekker frem anleggsleder Anette Moldsæter Brandli, Eva Munthe-Kaas og Caroline Jacobsen som imøtekommende og serviceinnstilte. Så en ekstra tommel opp for disse. Verdien av at det er samme personell på befaringen, overtagelse og ettermarked gjør at kundene føler seg ivaretatt på en god måte. Takker for et kjempefint samarbeid med prosjektingeniør Lise Brattbakk også, sier Annette Borgersen, kundekontakt i OBOS Nye Hjem.

Skjult under bakken

– Den mest kompliserte jobben her, er det som ligger under bakken, sier anleggsleder Peter Frenning. Han har vært med siden oppstarten av prosjektet.  Det er høy utnyttelsen av tomten med parkeringsrom under hele gårdsrommet og de tre blokkene. På grunn av nivåforskjellene ligger parkeringskjelleren over to etasjer med noen halvetasjer med parkeringsrom.

En tomt med høydeforskjellig, parkeringskjeller med flere nivåer, nærhet til et vernet område, er bare noe av det som prosjektteamet har fått brynt seg på underveis i prosjektet.  – Selv om det kanskje ikke ser sånn ut nå, har det vært en trang byggeplass med flere logistikkutfordringer, sier Kristian. Utgangspunktet da AF Bygg Oslo startet opp var en industritomt med store nivåforskjeller.  AF Decom ble engasjert og fjernet de gamle næringsbyggene på tomten. Deretter fikk JR Anlegg oppdraget med å grave, sprenge og kjøre vekk masser. På det meste var det en fjellskjæring på ni meter som er sikret med rørspunt.  Store mengder med fjellmasser er kjørt bort. JR Anlegg fikk i tillegg oppdraget med å tilrettelegge gang- og sykkelvei og utvide fortauet i Aslakveien til tre meters bredde og med asfaltering av 550 meter.

-Med kort byggetid, krevende logistikk og mange utfordringer er jeg stolt over gjengen og den prestasjonen de har levert på dette prosjektet, sier Kristian.

Røakollen ligger nær vernede Mærradalen

Bli med våre dyktige tømrere Trond og Lars Petter på jobb på Røakollen i Oslo.