Hopp til hovedinnhold
Anlegg, AF Gruppen

Henrik (28) tok fagbrev på jobb

Henrik jobber på E39 Kristiansand vest-Mandal øst. I sommer gikk han opp til fagprøven i fjell- og bergverksfag og fikk karakteren bestått meget godt. 28-åringen er en av omkring 50 AF-ere som siden 2017 har tatt fagbrev som praksiskandidat. 

– Man står sterkere i arbeidsmarkedet med fagbrev. Det er en dokumentasjon på at man kan det man jobber med. Det gir også en fordel lønnsmessig, sier Henrik. 

Å ta fagbrev som praksiskandidat er et alternativ til lærlingeordningen. Ordningen er beregnet for voksne.  

Fem års praksis

En praksiskandidat mangler teorien som skal til for å få fagbrev i det faget hun eller han jobber i, men har minst fem års praksis i det aktuelle faget. Kandidaten melder seg opp til teorieksamen som privatist. 

Etter bestått teorieksamen må kandidaten avlegge en praktisk fagprøve. Man må melde seg opp til fagbrev i hjemfylket, som sender oppmeldingen videre til det fylket man skal ta fagprøven i.

Arbeidsgiver legger til rette for at denne prøven kan gjennomføres. Henrik Oppheim sier det gikk greit å gjennomføre opplegget. 

– Det var litt ekstra styr siden jeg jobber i Agder og bor i Nord-Troms, sier Henrik. 

Lærlinger driver eget anlegg på E39

Inspireres av ungdommen

Arne Petter Olsen er Henriks sjef og driftsleder berg på E39. Olsen forteller at rundt fem mann på prosjektet har tatt fagbrev innen fjell og bergverk som praksiskandidater. I tillegg har 17 tatt fagbrev på feltet på «vanlig» måte siden oppstart på Arendal-Tvedestrand for knapt fire år siden. 

– Det vi har gjort, er å oppfordre til å ta fagbrev. De siste tre årene har veldig mange unge kommet fra skolen og tatt fagbrev etter endt læretid, og det har kanskje inspirert de eldre karene, sier Olsen. 

Han tror flere får øynene opp for hvor mye et fagbrev betyr i situasjoner hvor arbeidsmarkedet strammer seg til. 

– En mann med fagbrev er ikke bedre enn en mann uten fagbrev. Men folk ser at det blant annet er lettere å bytte jobb hvis man har fagbrev, sier Olsen. 

Har ikke angret et sekund

AF begynte å legge til rette for at praksiskandidater kan ta fagbrev i forbindelse med prosjektet E18 Tvedestrand-Arendal. Personalkoordinator Stine Norøm i AF Anlegg har jobbet med ordningen siden 2017. 

– Dette er noe vi holder på med hele tiden. Det handler om å formalisere kompetansen arbeidstakerne sitter på. Fagbrev utløser også fagbrevtillegg i lønnen, sier Norøm. 

Henrik Oppheim er for tiden hjemme i pappaperm og har helt andre ting å tenke på enn veibygging. Han er imidlertid glad i jobben og veldig fornøyd med yrkesvalget. 

– Jeg har drevet med dette i ti år nå og har ikke angret et sekund, sier han.