Hopp til hovedinnhold
I Anastasias hage
Bygg, Karriere

I Anastasias hage

ANASTASIA WRAA (27)

Stilling: BREEAM-ansvarlig i AF Bygg Oslo (nå Miljøsjef i AF Konsern)

Aktuelt prosjekt: Det nye Atea-bygget på HasleLinje

Bakgrunn: Bachelor i bygningsteknisk analyse og eiendomsøkonomi samt master i industriell økologi. Har jobbet som rådgiver innen miljøsertifisering av bygg i Moskva.

Om stillingen: Ansvarlig for BREEAM-sertifisering (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method). Hun kontrollerer at byggeprosjekter oppnår miljøsertifisering BREEAM på det nivået som er definert av byggherre. Det innebærer tett prosjektoppfølging fra forprosjekt til overlevering, i tillegg til rådgiving og hjelp når miljøvennlige løsninger skal gjennomføres. BREEAM er en internasjonalt anerkjent metode for å måle et byggs bærekraftige egenskaper. 

Beskriv en typisk arbeidsdag

Jeg må kontinuerlig følge opp miljøtiltak i de prosjektene jeg har i min portefølje, og hvordan de forholder seg til BREEAM-fagområdene.

Jeg hjelper med råd og løsninger, dokumenterer dem og sender til tredjepartsverifisering. Det betyr at vi leverer troverdig og forskningsbasert bærekraft i BREEAM-prosjektene våre.

I tillegg jobber jeg med miljøledelse i enheten min. I fjor sertifiserte vi AF Bygg Oslo som Miljøfyrtårn, dermed forpliktet vi oss til kontinuerlig miljøarbeid og forbedring. 

Hvordan bruker du nysgjerrigheten din på jobb?

Jeg har jobbet med og studert miljø i bygg i en del år, men jeg føler meg aldri ferdig utlært, fordi det kommer nye og spennende konsepter hele tiden.

Nå er det blant annet sirkulær økonomi, klimatilpasning av bygg, helsefremmende bygg og reduksjon av klimagassutslipp. Jeg prøver å fange opp alt nytt som skjer i bransjen og innføre det i AF.

For eksempel så introduserte jeg et verktøy for livssyklusanalyse (LCA) som vi bruker nå for å redusere klimagassutslipp fra våre nye prosjekter. Fjorårets klimastreiker og klimabevegelsen som Greta Thunberg leder har ført til at flere byggherrer har innsett at vi trenger konkrete handlinger, og de stiller tydeligere og høyere miljøkrav enn tidligere.

Hva er det viktigste arbeidsverktøyet ditt?

BREEAM-NOR 2016-manualen er mitt viktigste arbeidsverktøy.

Hvorfor valgte du AF Gruppen som arbeidsplass?

Jeg flyttet til Norge i september 2017. Mitt største ønske var da å jobbe med bærekraftige bygg så snart som mulig, fordi det er det beste jeg vet. Jeg lærte meg norsk til et tilstrekkelig nivå ganske raskt og fikk to jobbtilbud: ett fra AF Bygg Oslo og ett fra et stort rådgiverfirma. Jeg hadde allerede erfaring som rådgiver, og da savnet jeg eierskap til prosjektene som jeg jobbet med.

 

Hva kunne du tenke deg å lære mer om?

Jeg opplever at vi klarer å oppnå høyt miljø- og bærekraftnivå på prosjekter der dette er et kundekrav, men for å løse klimautfordringer og redde kloden trenger vi egentlig at absolutt alle prosjektene våre gjør det samme. Miljø må bli et «nytt HMS» – en selvfølge. Så det hadde vært interessant å lære hvordan AF Gruppen jobber med endringsledelse, sånn at vi kan skalere opp miljøarbeidet vårt i nær fremtid, fordi det er et viktig konkurransefortrinn for selskapet.

Hva inspirerer deg på jobb?

Jeg blir veldig inspirert av å kunne vekke miljøinteresse hos kollegene mine. Når man begynner å stille gode og riktige spørsmål, ønsker å lære mer og prøve nye miljøvennlige løsninger – det er virkelig inspirerende.

Jeg er veldig glad i å utfordre det etablerte.