Hopp til hovedinnhold
Miljø, AF Gruppen

Nå rives Norges mest kjente svømmehall

– Vi pleier jo å si at vi har byens fineste anleggskontortomt, sier prosjektleder Trond Søberg og skuer utover Oslo by som glitrer i vårsola.

Siden 1976 har Tøyenbadet prydet toppen av parken med samme navn, litt øst for Oslo sentrum. Med sitt karakteristiske buetak har bygget vært lett å se. Her har mange unge Oslo-borgere tatt sine første svømmetak, og under Norway Cup har barn og ungdom fra hele Norge og mange andre land fått et forhold til svømmehallen.

Men etter 44 år er det slutt. På nyttårsaften inviterte Oslo kommune til gratis farvelbading i byens største og mest kjente anlegg. Og bare noen uker senere var AF Decom i gang med den møysommelige jobben å rydde tomta før det nye badeanlegget skal bygges samme sted. Planlagt nyåpning er foreløpig i 2023.

Nå er resepsjon og kafeteria borte. Rester av garderoben skimtes i ruinene.

Asbest og mange mennesker

Ifølge AF Decom-veteranen Trond Søberg har det meste gått etter plan så langt. Men noen utfordringer er det. Begge langsider av buehallens vegger var dekket med asbest, som måtte fjernes i starten av prosjektet.

I finvær og med koronastengte treningssentre er det mange som beveger seg rundt i Tøyenparken, like ved området AF Decom holder på; joggere, syklister, barnevogner og hundeluftere skal alle kunne ferdes trygt til tross for de mange lassene som kjøres ut av området hver dag. 

Like under badeanlegget går T-banelinje nummer 4 mot Vestli. Det er bare 17 meter ned til tunnelen.

– Vi har vært nede i tunnelen og montert en rystelsesmåler, forteller Søberg.  Her skal man ikke ta noen sjanser.

Ikke nok med det – på nabotomta holder to barnehager til.

– Når vi skal rive buehallen vil det være en del bråk i starten. Det er en komplisert jobb, og vi må pigge opp kantdragere, før vi «tygger» ned resten av taket. Men vi skal ha en god dialog med barnehagene rundt støyproblematikken. Kanskje vi inviterer barna inn så de får titte på de store maskinene, og hva som lager bråket, sier Søberg.

Kunne ikke reddes

Anleggsleder Ole Bjørn Flatland sier at rivningen ikke er blitt forsinket på grunn av korona-situasjonen. Funksjonærene har hatt delvis hjemmekontor, mens maskinførerne har utført oppgavene som planlagt. Nå er det fire stykker på jobb, men to andre vil komme til nærmere sommeren. Arbeidet skal være ferdig i august.

–   Tøyenbadet er et spesielt og i grunn imponerende bygg. Innvendig består interiøret av flere hengekonstruksjoner i betong, blant annet en stor mesanin og trappegangene i hvert hjørne.

Det var arkitekt Gert Walter Thuesen som tegnet bygget. Han sto også bak Stavanger svømmehall, også det i kjent 70-tallstil. Tøyenbadet gikk igjennom en omfattende oppussing i 2007-2008, men denne gang mente eksperter at tilstanden var så dårlig at den ikke kunne reddes.

Fra rekkverk til trapp

Vannsklien er et trist syn der ned ligger oppdelt i bunnen av det 50 meter lange bassenget. Stupetårnet holder stand, enn så lenge.

I løpet av de neste månedene vil alt dette være historie. Men noen av materialene får leve videre. Byggherre Kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune er opptatt av gjenbruk i prosessen. 

Blant annet skal 280 meter treverk, som har fungert som rekkverk og håndløpere, skal sendes til en produsent i Valdres. Her skal de trylles om til trapper og monteres i Entras nye bygg i Kristian Augusts gate.

–  Veldig flott at noe kan brukes om igjen. Alle de gamle treningsapparatene har vi lovet bort til Skorve karateklubb i Telemark, hvor Ole Bjørn er engasjert som frivillig. Men de har ikke fått hentet dem ennå, på grunn av koronasituasjonen, sier Søberg.