Hopp til hovedinnhold
Bygg, Anlegg

På jobb med klatresele

Plattformer og bruer

Med rundt 25 ansatte er RaKon ikke det største selskapet i AFs portefølje, men de har en kompetanse få kan matche. 

Siden starten i 1990 har RaKon spesialisert seg på tilstandskontroll og rehabilitering av betong med «utfordrende tilkomst». I klartekst innebærer det at arbeidet foregår i høye konstruksjoner som oljeplattformer og bruer. I tillegg tar de spesialoppdrag innen grouting (gysing) og injeksjoner, membranlegging og installasjon av katodisk beskyttelse på betong. 

Sentralt i virksomheten er disiplinen tilkomstteknikk. Enkelt forklart handler det om å bruke seler og tau for å komme til på utilgjengelige steder. 

Setter sikkerhet foran alt

«En tilkomsttekniker kan ikke ha høydeskrekk», står det på nettsiden utdanning.no. Men kan det være farlig? 

– Jeg mener det er noe av det minst farlige vi kan gjøre, sier Tina Sandsbakk, daglig leder i RaKon. 

– Arbeidet krever et sterkt forhold til HMS og risikovurderinger i alle situasjoner. Vi fokuserer sterkt på sikkerhet og har ikke hatt noen ulykker, sier Sandsbakk. 

Samarbeid er et annet viktig sikkerhetsaspekt i RaKon. Et klatrelag består av mellom to og fem personer, og alle passer på hverandre. 

– Lagfølelsen er utrolig viktig, sier Tina Sandsbakk. 

Droneinspeksjon

I sommer ble RaKon leid inn av Consolvo i forbindelse med rehabilitering av Karmsund bru ved Haugesund. Jobben gikk ut på å montere dreneringsrør på undersiden av brua som forbinder Karmøy med fastlandet. 

– Ved å benytte tilkomstteknikk, kunne vi fire oss ned og montere rørene fortløpende nedover søylene. Hadde man brukt stillas eller kran, ville jobben vært mer omfattende og tidkrevende, sier Sandsbakk. 

Hittil har RaKon hovedsakelig jobbet offshore med rehabilitering av de såkalte Condeep plattformene (concrete deep water structure), men stadig oftere får selskapet oppdrag på land. 

Noen jobber løses mest effektivt ved å kombinere tilkomstteknikk med droneinspeksjon. På den måten kan man inspisere en stor konstruksjon og bare sende folk til steder der det oppdages uregelmessigheter. 

Mer enn asfalt

RaKon eies av Consolvo. Consolvo har hittil vært del av virksomhetsområde Bygg i AF Gruppen. Fra nyttår flyttes Consolvo til virksomhetsområdet Anlegg, sammen med datterselskapene RaKon og Fjerby. Også Eiqon systemet blir del av virksomhetsområde Anlegg fra nyttår. 

– AF posisjonerer seg for økende etterspørsel innen Anlegg og vi ønsker å vise bredden innenfor det vi anser som tradisjonelle anleggsfag i AF, sier Geir Flåta, konserndirektør Anlegg og Offshore. 

– Vi tror videre det er flere synergier mellom disse selskapene som vi kan forsterke i tiden fremover. I tillegg er vi nysgjerrige på å ta nye steg innen nisjer og nye markeder i virksomhetsområde Anlegg, sier Flåta. 

Håper på samarbeid

Tina Sandsbakk mener det er en fordel å ha et stort selskap i ryggen. 

– Vi synes det er kjekt å være del av AF Gruppen og det nettverket. Man har litt større tyngde bak seg. Det spennende å prøve å nå ut til ulike selskaper innad i AF og se om man kan komme i diskusjon om løsninger og samarbeid rundt ulike ting, sier RaKon-sjefen. 

RaKon-sjef Tina Sandsbakk.

TRIVES I AF-FAMILIEN: RaKon-sjef Tina Sandsbakk.