Hopp til hovedinnhold
Operaallmenningen

Operaallmenningen

Operaallmenningen er Bjørvikas største byrom. Her bygde AF Anlegg et vannspeil som fungerer som skøytebane vinterstid, og ny kai med amfi mot sjøkanten.

Prosjektstatus

  Feb 2018
  May 2019

  Om prosjektet

  Sentralt plassert mellom Jernbanetorget, Operaen, fjorden og Nye Deichmanske Hovedbibliotek, er Operaallmenningen et multifunksjonelt samlingssted for kulturelle begivenheter, rekreasjon og folkegjennomstrømning.

  • MNOK 57

   Kontraktsum
  • 10 år

   AF har vært med på byutviklingen i Bjørvika i 10 år
  • I hjertet av byen

   Operaallmenningen ligger midt i hjertet av Oslo, mellom fjorden Operaen og det nye Deichmanske Hovedbibliotek
  • Samlingssted

   Operaallmenningen blir et multifunksjonelt samlingssted for kulturelle begivenheter, rekreasjon og folkegjennomstrømning.
  AF Gruppen

  Prosjektets faser

  Prosjektet består av to deler:

  Del 1: Nord for Operagata, området mellom Deichman og Tollboden. Her er det etablert et vannspeil, med en overflate i mørk betong. Overflaten er feltvis slipt og delt opp i et mønster designet av arkitekten. I betongflaten er det støpt inn kjølerør slik at vannspeilet kan bli en isbane om vinteren.

  Forarbeidet for vannspeilet involverer fundamentering til fjell, grunnarbeid med rør og masser, samt legging av ny fjernvarme.

  Del 2: Ny kai sør for Operagata. Her er det fundamentert for ny kaifront. Ny kaifront fikk en trapp med naturstein slik at resultatet er et amfi hvor man kan gå ned til sjøen. Den gamle kaien ble revet.

  Bjørvikautbyggingen

  Bjørvika er et av de største byutviklingsprosjektene i Norge noensinne. Når Bjørvika er ferdig utbygget vil rundt 10.000 mennesker bo i den nye bydelen, og 20.000 vil ha sin arbeidsplass her.

  Det er Bjørvika Infrastruktur som har ansvaret for bygging av alle de offentlige rommene og alt mellom byggene i Bjørvika. 

  – Jeg tror Operaallmenningen kan bli dette århundrets viktigste byrom i Oslo.
  Bård Folke Fredriksen, byråd for byutvikling i sin innledning på Bjørvikakonferansen 2013 “Ny by i byen”.

  Bli med ut på tre av våre anleggsprosjekter

  Prosjektinformasjon

  Kunde: Bjørvika Infrastruktur
  Entrepriseform: Hovedentreprise
  Entreprenør: