Hopp til hovedinnhold

Damkvartalet energisentral

AF Energi har levert et varmepumpeanlegg som skal fylle varme- og tappevannsbehov for 172 leiligheter fordelt på 6 boligblokker, på Myrvoll i Oppegård. Ved å utnytte lokal og fornybar energi som ellers ville gått tapt, gir AFs energisentraler både gevinster for kundenes strømregning og miljøet.

Prosjektstatus

      Okt 2021
      Jan 2022

      Om prosjektet

      Dette er et prosjekt som skal fylle varme- og tappevannsbehov for 172 leiligheter fordelt på 6 boligblokker, på Myrvoll i Oppegård. Energibrønner blir brukt som varmekilde, det er boret til sammen 11 brønner på 350 meter hver.

      • 7,3 MNOK

        Kontraktsum

      • 92% prefabrikasjon

      • Sentralen henter energi fra bergvarme

      • Fra oppstart produksjon til mekanisk ferdigstillelse tok det 29 kalenderdager

      AF Gruppen

      I et trangt rom under bygget som snart skal romme 172 leiligheter på prosjektet Damkvartalet på Myrvoll ved Kolbotn utenfor Oslo, står det flere AF-gule tanker og et mylder av rør og målere som utgjør borettslagets energisentral.

      Varmen som produseres ved å utnytte bergvarmen som finnes under boligblokkene, skal benyttes til å varme både tappevann og leilighetene.

      Sentralen er levert og prefabrikkert av AF Energi. Ikke bare blir byggetiden i prosjektet kortet ned vesentlig ved at energisentralen ankommer byggeplassen i noen få ferdige deler, men kvaliteten øker ved at sentralen er fabrikkprodusert i ryddige omgivelser, og man oppnår også store driftsfordeler ved å plassoptimalisere energisentralen på forhånd – som igjen sparer både AF og kunden for mye tid. Det er også noen klare HMS-fordeler ved å utføre de fleste arbeidstimene i godt opplyste og romslige fabrikklokaler. Etter å ha jobbet med energisentraler i mange år, har AF Energi opparbeidet seg lang erfaring og sett store gevinster for kundene. Blant dem er muligheten til å utnytte lokal og fornybar energi som ellers ville gått tapt.

      På Damkvartalet vil borettslaget vil dra fordeler av at det er én fellessentral, i stedet for at alle har egne varmepumper eller benytter panelovner. Det senker både forbrukerens strømregning og er bedre for miljøet

      - Alt i alt handler det om å bruke mindre energi og å utnytte seg av andre energikilder enn bare strøm. Her på Myrvoll sørger vi for at kundene får miljøvennlig energi i årene som kommer gjennom bergvarme, men man kan utnytte varme i alt fra kloakk til solenergi, forklarer Sara Lindegård, energiingenør i AF Energi og anleggsleder for prosjektet.

      Det er en høy grad av prefabrikasjon av energisentralen, AF Energis fabrikasjonsansvarlige estimerer 92% fordelt på 13 moduler. Anlegget er forventet å ha en systemvirkningsgrad på 2,01, dvs. 50,2% av varmebehovet dekket av bergvarme.

      Produksjon av energisentralen på plassen begynte 15. november 2021, og mekanisk ferdigstillelse ble oppnådd 14. desember 2021. Elektroarbeider påbegynte 3. januar og pågikk i 4 uker, anlegget ble overlevert i slutten av februar. Anlegget ble bygget og elektrifisert på 77 kalenderdager (med en ukes juleferie uten produksjon).

      For å kunne ha total leveringsgrad også i effekttopper, akkumulerer anlegget varmt vann på 60 grader, og bruker dette til å levere varme til tappevann og oppvarming.

      AF Energi har også bygget to andre energisentraler på Myrvoll. Du kan lese mer om disse her:

      Se hvordan Damkvartalet energisentral sparer beboerne for penger

      Prosjektinformasjon

      Kunde: Myrvoll Energi AS
      Entrepriseform: Totalentreprise
      Entreprenør: