Energirehabilitering på Senter Syd
Å redusere energiforbruket sitt med 37,5 prosent på ett år er ikke hverdagskost. Men det har de klart på Senter Syd på Mortensrud i Oslo – med god hjelp fra AF Energi.
Prosjektstatus
Lønnsom rehabilitering
AF Energi har energirehabilitert Senter Syd på Mortensrud i Oslo gjennom en rekke tiltak. Resultatet er en energibesparelse på 37,5 prosent.
37,5
prosents energireduksjon
6,8 MNOK
Kontraktssum
Fra vedlikehold til energieffektivisering
Det er ikke sikkert at kundene tenker så mye over det når de handler på Senter Syd på Mortensrud – utover at det er ganske jevn og god temperatur på senteret. Men for Olav Thon Gruppen, som eier og drifter kjøpesenteret, merkes det godt at energikostnadene er blitt slanket med rundt en million kroner på ett år. Hvordan er det mulig?
Prosjektet startet med at Olav Thon Gruppen så at de tekniske anleggene var modne for utskifting. Kjølemaskinen hanglet, gjenvinningen på ventilasjonsanlegget var dårlig og det var mye støy fra maskinene på taket – noe som plaget naboleilighetene rundt senteret. Parallelt avdekket man et høyt forbruk på senteret.
I utgangspunktet så Olav Thon Gruppen for seg et rent vedlikeholdsprosjekt på Senter Syd, men det endret seg underveis.
AF Energi byttet ut tre store og lite energieffektive ventilasjonsaggregat til tre nye kompaktaggregat med energieffektive vifter og høy grad av varmegjenvinning. Videre fjernet de to gamle og bråkete kjølemaskiner som sto på taket og erstattet dem med to nye kjølemaskiner. De nye maskinene fikk plass inne i teknisk rom, dermed er det slutt på plagsom støy fra taket for naboene til senteret. I tillegg byttet selskapet ut de gamle tørrkjølerne på taket og sørget for at et nytt SD-anlegg ble installert. Alt dette gjorde vi mens senteret var åpent og i normal drift
I første driftsår etter energirehabiliteringen, var energiforbruket på 1,6 GWh. Før rehabiliteringen var det normale årsforbruket på 2,8 GWh. AF Energi & Miljøteknikk garanterte for en reduksjon på minimum 0,8 GWh, men fasiten ble altså et resultat som var nærmere 0,4 GWh bedre.
Norges mest lønnsomme energirehabilitering