Energirehabilitering i Kongens gate 12
Positivt for klimaet, for brukerne av bygget og for budsjettet. Energirehabilitering fører mye bra med seg – som i Kongens gate 12, der AF Energi har byttet ut det gamle ventilasjonsanlegget for byggherre Canica Eiendom.
Prosjektstatus
I Canica Eiendom sitt bygg i Kongens gate 12, har AF Energi utført en rekke tiltak på byggets klimainstallasjoner. Det er blant annet levert nytt ventilasjonsaggregat, etablert ny isvannskrets med kjølemaskin, etablert en ny teknisk sjakt fra taket til kjeller for tilluft og avtrekk, samt installert et komplett SD-anlegg i bygget for styring av de tekniske installasjonene. Prøvedrift av anlegget vil foregå frem til juni 2021.
6,3 MNOK
Kontraktssum
Kongens gate 12, Oslo
Fornøyde brukere og lavere strømregning
Kongens gate 12 i Oslo. Et kontorbygg i Kvadraturen, bygget på slutten av 1890-tallet og med en fredet fasade som prydes av store vinduer, elementer i betong og en buet inngang.
Her har Canica Eiendom, som overtok driftsansvaret for bygget i 2017, pusset opp og gjort om gamle showroom for klær til kontorer for finansfolk og start-ups, fordelt på seks etasjer + kjeller. Og inneklimaet, det har AF Energi hatt ansvaret for.
– I Kongens gate 12 har vi satt inn et nytt ventilasjonsaggregat og en isvannskjøler. I tillegg har vi etablert en ny ventilasjonssjakt fra det tekniske rommet på taket ned til kjelleren. Det fantes allerede et kanalnett i bygget – dette har vi renset og gjenbrukt med noen modifikasjoner, forteller Sondre Øvrebø i AF Energi, anleggsleder for Kongens gate 12-prosjektet.
Han forteller videre at de har installert såkalt behovsstyrt ventilasjon i blant annet grupperommene. Det innebærer at luftmengden som sirkulerer i rommet styres etter hvor mange mennesker som er i rommet. Eller mer presist: etter hvor mye frisk luft de trenger for å holde CO2-nivået i rommet på et akseptabelt nivå. Dette skjer automatisk via det nye SD-anlegget som AF Energi også har installert som del av oppdraget.
Prosjekteringen startet i januar 2020, de fysiske arbeidene ble satt i gang tidlig i mars – og i juli var arbeidet fullført. AF Energi har hatt totalentreprisen på rehabiliteringsprosjektet, med en budsjettramme på 6,3 millioner kroner.
– Hele prosjektet har gått veldig smidig, etter tidsskjema og innenfor budsjett – og vi valgte AF Energi fordi vi var sikre på at de ville gi det beste resultatet ut fra kravspesifikasjonen vi lagde. Samarbeidet med dem har vært veldig bra fra dag én, de har stilt med rett kompetanse til rett tid og det har gitt mersmak å jobbe med dem, forteller Håkon Aas, driftsleder i Canica Eiendom og byggherres prosjektleder under rehabiliteringen
Energirehabilitering for Canica Eiendom