Deichman Bjørvika blir Oslos nye, kulturelle samlingsplass når det åpner før sommeren 2020. Her blir det kilometervis med medie­stativer fylt med 450 000 bøker, magasiner og elektroniske tilbud. I tillegg rommer bygget blant annet lesesaler, verksteder, kino og restaurant. Det forventes to millioner besøkende hvert år.

– Bygget har fem hovedetasjer, og tre av dem har dobbel etasjehøyde og innskutte mesaniner. Tre store glassflater i det øverste taket gir gjennomgående dagslys i hele bygget gjennom diagonale akser. I femte etasje er det bygget en utkrager som henger ut mot Operaen. Her er det etablert et amfi som blir Norges råeste lesesal, sier prosjektleder Fabian Eggum i AF Byggfornyelse, som har ansvaret for hovedentreprisen for innvendige arbeider i biblioteket.

Det enorme foldetaket er i prinsippet ei hengebru som den overhengende etasjen er festet til. Synlig betong er et bevisst arkitektonisk grep i prosjektet, og foldetaket er et av de mest iøynefallende eksemplene på det.

Les mer om prosjektet Deichman Bjørvika her! 

Strenge funksjonskrav

Bruken av stål, betong og glass som synlige flater kombinert med gjennomgående lysåpninger i ett stort rom innebærer strenge brann- og akustikk-krav. Et av de viktigste grepene for å møte kravene, er en baffel­himling som ble utviklet i starten av prosjektet.

– Løsningen som var foreslått av arkitekt var vanskelig å bygge, så vi foreslo et alternativt materiale som vi videreutviklet sammen med arkitekt og bygg­herre. Vi har laserskåret akustisk skum og konet laseren for å få en ru overflate som etterligner betong. Kjernematerialet i seg selv holdt brannkravet, men vi hadde utfordringer med røykkravet. Løsningen ble å redusere veggene i baffelhimlingen fra opprinnelige 30 mm til 23 mm for å unngå røykos, sier Eggum.

Alle himlingselementene er håndmalt med en blanding av tre forskjellige spesialfarger som alle møter brann- og akustiske krav.

Baffelhimlingen er direktemontert med lim til betongdekkene, og alle tekniske føringer er lagt i installasjonsgulv i etasjen over. Gulvene fungerer som trykkammer for ventilasjon, i tillegg til at de gir økt fleksibilitet til innredning i etasjene.

 

Europa rundt

Mesteparten av de synlige veggflatene i biblioteket er dekket av mediestativ i varmvalset stål, behandlet med owatrol-olje.

– Vi har bygget et fleksibelt system der alle deler skal være mulig å de- og remontere for hånd, samtidig som det skal være kompatibelt med alle mulige medie­løsninger i et fritt intervall, sier prosjektlederen.

For at hylleplatene skal være håndterbare for bibliotekarene, måtte tykkelsen på stålplatene reduseres fra tre til halvannen millimeter slik at vekten ble halvert.

– Så tynne plater eksisterer ikke som varmvalset stål. Løsningen ble å kjøpe spesialstål fra Italia som så er blitt perforert, skåret med laser, knukket, sveiset og behandlet med olje. Owatrol-­oljen må påføres for hånd og tørke i 12–14 minutter før den tørkes av med klut for å få rett «glød», forteller Eggum.

 

I alle himmelretninger

Første etasje kalles Torget og har innganger fra tre sider. Tanken er at det skal være en naturlig forlengelse av uterommet. Gulvet følger terrenget og er derfor ikke plant, men har knekker forskjellige steder. For å unngå riss i det synlige betonggulvet har AF sin egen betongteknolog Bernt Kristiansen bidratt med gode råd og ekspertise underveis.

Arkitektene ønsket ikke en klassisk universell utforming. Derfor ble løsningen i stedet å frese synlige og følbare arealer i betonggulvet.

– Søylene i biblioteket ble endret fra mangekantede til runde søyler. Derfor valgte man i stedet å frese ut femtaggede stjerner rundt søylene. Arkitektene ønsket at spissene ikke skulle peke i samme retning som noen av byggets hjørner, akser, vegger eller andre stjerner, så vi måtte finne unike himmelretninger for hver spiss, forteller Eggum.

AF Anlegg kom inn og bidro i grunnarbeidene under­veis i byggeprosessen, og bygger også et vannspeil på nabotomten.

– På grunn av trøblete forhold med grunnarbeidene ble prosjektet forsinket fra start. Vår kontrakt ble inngått i 2016, og vi ferdigstilte tekniske rom i kjeller og i betongsjakter fra juli 2017. Et drøyt år senere kunne vi endelig begynne med ordentlig produksjon i noen etasjer, etter at deler av bygget hadde fått fasade. Fra vi hadde installasjonsgulv ferdig montert i de ulike etasjene har produksjonen vært god. Det er motiv­erende endelig å kunne produsere og oppleve reell fremdrift, sier Eggum.

 

Spektakulært prosjekt

Mellom 6 og 10 funksjonærer fra AF Byggfornyelse har jobbet fast i prosjektet til enhver tid, i tillegg til to egne fagarbeidere. Prosjektøkonom Ninette Wedde gleder seg til å ta i bruk biblioteket når det står ferdig.

– Jeg skulle ønske at et slikt bygg fantes mens jeg var student. Tenk å kunne sitte her og lese, med den fantastiske utsikten over Operaen og fjorden. Det har vært et veldig ålreit prosjekt å være med på, selv om vi har møtt mange utfordringer underveis. Jeg trives godt med å jobbe sammen med denne gjengen, og synes det har vært spennende å se hvordan bygget tar form, sier hun.

– Det er ikke ofte man får muligheten til å være med å bygge noe så spektakulært og spesielt som dette. Vi har utviklet en rekke spesialprodukter som kun finnes her, og jeg er oppriktig stolt av den innsatsen teamet har lagt ned underveis. Det har vært en veldig morsom, men litt frustrerende reise, så jeg er glad for at vi nærmer oss slutten. Jeg håper at vårt neste oppdrag blir å bygge en firkantet lagerhall, ler Fabian Eggum.