​Maskinfører Arne Skårnes har 13 år bak seg i AF. Nå kjører han dumper A45 i gigantprosjektet E39 Kristiansand vest – Mandal øst, hvor han og kollegene er opptatt med masseflytting av sprengstein fra tunnel til fylling i vei-linja.

63-åringen, som bor i Seljord kommune, jobber turnus og kom på jobb onsdag. Han sier at koronasituasjonen har hatt lite direkte innvirkning på hans egen arbeidshverdag, men er tydelig merkbart ellers på anlegget.   

 — Er du redd for å bli smittet på jobb?

— Nei, men jeg har tatt de forholdsregler som er bestemt på alvor og er forsiktig. Blant annet har jeg spist lunsj inne i dumperen, i stedet for i matbrakka, som jeg pleier ellers. Det føltes litt tryggere, men i dag spiser jeg inne, for det er så få folk der uansett.​

Skårnes forteller at det er færre folk enn til vanlig, både fra AF og fra underentreprenørene. Det var en stille helg. Lørdag er vanlig arbeidsdag for Skårnes når han er på jobb i prosjektet.

Les mer om prosjektet E39 Kristiansand vest - Mandal øst 

— TV-stua på brakkeriggen er stengt, så det er bare å gå på rommet etter middag, selv på lørdagskvelden.  Men jeg har TV Sumo, så det ble en episode «Farmen» før det bare var å legge seg. 

På søndagen gikk han en tur med en kollega, men sørget for å holde god avstand.

— Det er klart at jeg tenker på dette. Jeg har flere barn som er permittert og som nå sitter hjemme uten noe å gjøre. Kona mi jobber i NAV. De er også stengt, men hun sitter med hjemmekontor. Vi får bare håpe at det går så raskt som mulig over, og at vi snart er tilbake til normale dager.​ Hele situasjonen er trist, og jeg håper bare at det ikke får altfor store negative følger for det fine selskapet vi jobber i.​

Prosjektdirektør Olav Groven istemmer.

Han forteller at produksjonen er opprettholdt innen alle de store fagene, men at driften er påvirket av situasjonen.

— En del ansatte er i karantene, hjemme med barn eller har symptomer på forkjølelse og influensa og er derfor ikke på jobb. Her på anlegget kan vi kun ha helt friske folk.

Vil holde produksjonen i gang 
Det er en krevende situasjon. Men Groven er full av beundring når han ser hvordan kollegene  har taklet utfordringene.

— Jeg vil takke alle i prosjektet som i denne ekstraordinære tiden har lagt ned en stor innsats og vært løsningsorienterte. Det er samhold og godt humør hele veien.

Han bemerker spesielt det tydelige ønsket fra kolleger som vil holde produksjonen i gang. Mange sier de føler at det er ekstra meningsfylt å bidra nå, og at de som kan møte på jobb som normalt, synes det er fint å være der. 

Groven ble selv imponert over hvor raskt prosjektet fikk etablert nødvendige forebyggende tiltak. I leiren på Mjåvann er opptil 400 personer som bor og spiser sammen hver dag. Alle felles- og velferdsrom er nå stengt, og kantinen er omrigget for å kunne møte retningslinjene med økt renhold, redusert åpningstid, separerte spiseplasser, avvikling av buffet og håndvask-vakt for å nevne noe.

De store rotasjonsmøtene og morgenmøtene tas utendørs eller i verkstedhaller, og folk som skal transporteres ut i linja deles opp på flere biler enn til vanlig.

Prosjektdirektøren sier dette skaper tillit og viser at AF både som arbeidsgiver og totalentreprenør tar ansvar for å sikre en trygg arbeidsplass.

God og rolig tone 

— Jeg må få skryte ekstra av driftsledere og arbeidsledere som har brukt mye tid på å snakke med alle som jobber her på en god måte. De ringte opp de som var på friperiode for å høre hva de tenkte om å komme på jobb slik situasjonen er nå. Det lå forståelse og omtanke bak, og et ønske om å forsikre alle om at tiltakene som er gjort her er gode og tilstrekkelige. De opplyste imidlertid også om at det var lav terskel for å bli hjemme om man ikke er helt i form, sier Groven.

Prosjektdirektør Olav Groven. Foto: Kjersti Johannessen

Han oppfatter god stemning og en rolig tone blant de som er på jobb nå.

— Hva er viktig for deg som leder i denne situasjonen?

— Det er å vise gjennom tilstedeværelse og handlinger at vi tar denne situasjonen på høyeste alvor. Samtidig skal jeg og alle andre ledere i prosjektet ikke la oss stresse unødvendig. Vi skal etterleve de gode rådene vi får, både fra myndighetene og fra AFs konsernledelse, og anvende disse på best mulig tilpasset måte her i prosjektet.

Groven sier det er viktig for han å formidle at det er trygt å være på jobb i prosjektet, og at sikkerheten prioriteres i alt som gjøres. 

— Vi øver på beredskapsledelse og er gode på risikovurderinger i AF. Det gjør oss i stand til å stå stødig når det skjer noe ekstraordinært. Vi satte tidlig ned en beredskapsgruppe som gjør risikovurderinger daglig for prosjektet. Vi var raskt ute med tiltak som forebygger smitte, og tydelige på hvorfor de ble innført. Det har vi fått veldig god respons på, sier Groven.