«Deichman Bjørvika er et formålsbygg og et signalbygg. Men også et prototype-bygg med et fantastisk design som kun bygges én gang», er noe av juryens begrunnelse for tildelingen.

Juryen trekker også fram at bruk av miljøvennlig betong har redusert CO2-utslippet med over 40 prosent.

«I tillegg til å være en informasjonskilde, vil biblioteket også være en pulserende møteplass og en ladestasjon for kulturelle opplevelser. Byggekunst av ypperste klasse på det som var en av Norges mest krevende tomter», skriver juryen.

Les mer hos bygg.no.

Fem nominerte
Årets Anlegg og Årets Bygg 2020 ble kåret under Byggedagene tirsdag. På grunn av restriksjoner i forbindelse med koronapandemien ble det også i år arrangert en kortversjon av samlingen.

Deichman Bjørvika var ett av fem nominerte prosjekter innen kategorien Bygg. AF Anlegg sørget for peling og fundamentering, mens AF Byggfornyelse sto for innvendige bygningsmessige arbeider.

De innvendige arbeidene er preget av skreddersydde og innovative løsninger. Det enorme foldetaket er i prinsippet ei hengebru som den overhengende etasjen er festet til. Synlig betong er et bevisst arkitektonisk grep i prosjektet, og foldetaket er et av de mest iøynefallende eksemplene på det.

Særpregete løsninger
Bruken av stål, betong og glass som synlige flater kombinert med gjennomgående lysåpninger i ett stort rom innebærer strenge krav til brannsikring og akustikk. Et av de viktigste grepene for å møte kravene, er en baffel­himling som ble utviklet i starten av prosjektet.

Alle himlingselementene er håndmalt med en blanding av tre forskjellige spesialfarger som alle møter brann- og akustiske krav. Mesteparten av de synlige veggflatene i biblioteket er dekket av mediestativ i varmvalset stål, behandlet med owatrol-olje.

– Et flott produkt
Eirik Wraal, konserndirektør Bygg, Energi og Miljø, sier prosjektet ga spennende utfordringer og masse motivasjon.

– Gjennom prosjektet har vi bygget nettverk til kunden, viktige leverandører, rådgivere og arkitekter. Vi kommer til å huske på Deichman som et prosjekt som har skapt et flott produkt, men også en unik lagånd og stolthet i en tverrfaglig og presterende prosjektorganisasjon, sier Wraal.

– Vår oppdragsgiver hadde et mål om å gjøre Deichman Bjørvika til «Europas mest innovative, synlige, og tilgjengelige bibliotek». Med besøksrekorder tross åpning under pandemien, samt flere priser og utmerkelser, ser det ut som vår oppdragsgiver har lykkes!

Oslos nye hovedbibliotek åpnet sommeren 2020.

Les mer om prosjektet: Skreddersydd storstue

Byggedagene arrangeres av Byggeindustrien/bygg.no i samarbeid EBA og BNL. Juryen som kåret Årets Bygg og Årets Anlegg besto av:

  • Kari Sandberg (EBA) (juryleder)
  • Per-Arne Horne (DiBK)
  • Harald Martin Gjøvaag (Gottlieb Paludan Architechts)
  • Tone Nakstad (Norsk forening for fjellsprengningsteknikk)
  • Trine Dyrstad Pettersen (Byggevareindustriens Forening)
  • Arve Brekkhus (Byggeindustrien)
  • Lene Eikefjord (Byggenæringens Mediesenter)