Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen, Min arbeidsdag

– Får se hvordan ting egentlig funker

Kjærkommen praksis

Byggingeniørstudentene har hatt sommerjobb i AF Byggfornyelse og var engasjert i prosjektet med innvendige tekniske arbeider i forlengelsen av dagens pir øst ved hovedflyplassen. Det nye bygget skal gi økt kapasitet på flyvninger i Non Schengen-området. 

Eivind forteller at han og Anette jobbet med varierte oppgaver på prosjektet, men at de brukte en god del tid på å sjekke at underentreprenører har utført jobber som avtalt. Kontrollene ble gjennomført med Dalux. 

– Vi har etterkontrollert og målt at arbeidet er gjort i henhold til beskrivelsene i kontraktene, og så har vi rapportert inn avvik, sier Eivind. 

Begge går på byggingeniørstudiet ved OsloMet. Anette skal begynne på mastergraden til høsten. Hun opplever sommerjobben som svært relevant i forhold til studiene. 

– Det er veldig lite praktisk arbeid på skolen, så det er greit å komme ut og se hvordan ting egentlig funker, sier hun. 

Kult prosjekt

Anette konkurrerte om en plass i AF-Kollektivet i 2020 siden og syntes AF virket som et bra sted å søke sommerjobb. Eivind var med i konkurransen om AF-Kollektivet i år. Han er ikke i tvil om at han har valgt riktig bransje. 

– Jeg har jobbet tre år som tømrer og har fagbrev. Jeg visste jeg ville fortsette i byggebransjen, men jeg ville utfordre meg selv og bygge videre på det grunnlaget jeg har, sier Eivind. 

Les også: Disse studentene får bo gratis et helt år

Verken han eller Anette visste hvilket prosjekt de ville havne på da de fikk sommerjobb, men de synes det er gøy å ta del i prosjektet på Oslo lufthavn. 

– Omtrent alle har et forhold til Gardermoen, så det er kult å være med på utbyggingen av flyplassen. 

Nyttig erfaring

Også på hovedkvarteret på Helsfyr har sommerstudentene fått bryne seg på oppgaver fra det virkelige arbeidsliv.

– Det er fint å se ting fra et annet perspektiv og ikke bare sitte å løse formler som det blir mye av på realfag, sier Frida Jerve (24).

Les også: Dette gjorde fjorårets sommerstudenter 

Frida er en av seks sommerstudenter som sitter på hovedkvarteret til AF på Helsfyr. Hun studerer produktutvikling og produksjon på NTNU og har sommerjobb hos AF Energi hvor hun har jobbet med digitalisering av energisystemer.

– Mitt studie har veldig lite programmering som er obligatorisk så jeg syntes det har vært veldig nyttig. Vi har fått programmert masse, sier Frida.

Prosjektbesøk

Sommerstudentene får velge seg et case de skal få jobbe med gjennom hele sommeren. Her får de være med på hele prosessen, alt fra å prate med de potensielle brukerne for å kartlegge behov til å presentere den ferdige løsningen for konsernledelsen.

– Vi er litt som in-house konsulenter, sier Vår (23) som studerer datateknologi på NTNU.

Vår har sommerjobb hos AF Konsern i avdelingen Innovasjon og Digitalisering. Her jobber hun med å digitalisere dataflyten og rapporteringen som skjer i tunell. Det er mye sensordata fra maskinene som brukes, men fortsatt så gjøres mye av rapporteringen for hånd. 

Gjennom sommerjobb får de kunnskap de ikke får tilegnet seg ellers. De får blant annet besøke prosjektene de jobber med.

– Vi fikk være med å se på en energisentral, og da var jeg litt sånn oi, nå skjønner jeg hvordan alt dette fungerer i virkeligheten, sier Frida.

Sommerjobb gir også studentene muligheten til å oppleve arbeidslivet og hjelpe dem med å finne ut av hva det er de vil jobbe med etter endt studie.

– Det er vanskelig å finne ut hva man vil jobbe med og i hvilken bedrift, men det er jo det sånn her erfaring hjelper til med å finne ut av, sier Vår.

Gjennom sommerjobben i AF har studentene blitt mer kjent med hvordan det er å jobbe hos en entreprenør.

– Jeg hadde ikke noe spesielt inntrykk av det å jobbe for entreprenør, men det har jeg nå. Det er veldig nyttig at AF er på alle sidene, både som entreprenør og som kunde. Da lærer man masse, sier Frida.

I 2020 var sommerstudenter med på å bygge ny motorvei mellom Kristiansand og Mandal. Se video:

Tidlig krøkes

Patrick (20) hadde også sommerjobb i AF i fjor, og søkte allerede på sommerjobb hos AF da han gikk på videregående. Nå studerer han artificial intelligence and computer science i Edinburgh i Skottland.

– Onkelen min jobbet her så jeg søkte da jeg gikk på videregående, men så sa de at jeg måtte vente litt, så med en gang jeg begynte på universitetet så søkte jeg på nytt, Patrick.