Hopp til hovedinnhold
Bygg

Etterlengtet nybygg for ambulanse-tjenesten

Lagarbeid

Den nye ambulansestasjonen har en grunnflate på 850 kvadratmeter og ligger ved helsehuset i Sarpsborg. I første etasje er det plass til ni ambulanser. I tillegg er det vaskehall, verksted, garderober, lagerplass for utstyr til ambulansene og nødstrømanlegg. Andre etasje har treningsrom, møterom, kjøkken, rapporteringsrom og tekniske rom pluss en rekke hvilerom. 

– Byggingen har gått veldig bra. Råbygget var ferdig i uke 51. 18 uker senere er vi snart i mål, oppsummerer prosjektleder Bjørn Moberg i AF Bygg Østfold. 

Han rusler gjennom garasjeanlegget hvor flisleggere denne aprildagen jobbet med gulvet. Arbeid med tekniske fag, malerarbeid og himlingsarbeider pågikk samtidig. 

– På slike mindre prosjekter må man passe på at folk ikke går i veien for hverandre. Martin (Grimsrud) har koordinert fagene og kjørt driftsmøter en gang i uka med underentreprenørene. Samarbeidet har gått veldig bra, sier Moberg. 

– Alt tømrerarbeidet er utført av egne ansatte, supplerer anleggsleder Martin Grimsrud. 

– Vi skulle utført betongjobben selv også, men alle betongarbeiderne forsvant til Værstetorvet syd, ler han. 

Gulvene er plasstøpt, mens resten av betongen i bygget er prefabrikkert. Dette inkluderer trapper og heissjakt. 

Utrykningsvei

Ambulansestasjonen har solceller og solfangere til oppvarming av varmtvann på taket. Det nye bygget ligger kloss inntil en del av helsehuset som i dag brukes som base for byens ambulansearbeidere. Den gamle basen skal rives når nybygget tas i bruk. 

En nøtt som måtte løses i forbindelse med byggingen var hvor takvannet fra nybygget skulle sendes. Løsningen blir et fordrøyningsbasseng som etableres på tomta til ambulansetjenestens gamle hovedkvarter. 

En annen utfordring har vært at tilkomsten til byggeplassen går via den samme veien som ambulansene bruker når de rykker ut. Her skulle det også komme ny vannledning som del av prosjektet.  

For å unngå å grave over veien, valgte Bjørn Mobergs team å bore ny trasé til vannledning. På denne måten unngikk de å stenge utrykningsveien for ambulansen. Andre fordeler ved denne metoden var at de slapp å legge vannledning gjennom en gangkulvert, og de reduserte risikoen for å ødelegge røttene til en blodbøk som kommunen ville bevare. 

Godt samarbeid

Sykehuset Østfold har ambulansestasjoner i Sarpsborg, Fredrikstad, Moss, Halden og Indre Østfold. Tjenesten ivaretar både akutte og planlagte ambulanseoppdrag. Sarpsborg kommune er byggherre for ambulansestasjonen, som leies ut til Sykehuset Østfold. 

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med kommunen underveis, sier prosjektleder Bjørn Moberg. 

Kenneth Pettersen, prosjektleder for Sarpsborg kommune, er enig. 

– Etter at konstellasjonen Bjørn, Martin og Marianne (Torgrimsby) ble etablert, har samarbeidet vært upåklagelig, sier Pettersen. 

Marianne gikk ut i foreldrepermisjon før jul. 

De gamle lokalene til ambulansearbeiderne er fra 1904 og holder dårlig standard. Sarpsborg Arbeiderblad har fortalt om problemer med vannlekkasjer, mugg og råte.

Da ambulansearbeiderne flyttet inn på slutten av 1990-tallet, skulle det være et midlertidig lokale. 

– De har vært klare for ny stasjon lenge, sier Kenneth Pettersen.