Hopp til hovedinnhold
Bygg

Nybrottsarbeid på Bryn

Sauna på taket

De fire boligblokkene er bygget i massivtre og har mange klimavennlige løsninger. Beboerne får også glede av tjenester som man ikke finner i et gjennomsnittlig borettslag. Hva med å invitere vennegjengen med i badstuen på taket, eller reservere egen leilighet til svigerfar? Utbyggerne Birk & Co og AF Eiendom kaller konseptet for delemeter, altså kvadratmeter som beboerne deler på.  

– Dette er hoved-delemeterne, sier markedsansvarlig Gro Gustavson i AF Eiendom mens hun låser opp døren til selskapslokalet. 

Lokalet er på 150 kvadratmeter, med stort kjøkken, selskapslokaler og en lounge med en stor TV. 

– Si at det er en storkamp i fotball. En beboer kan holde av arealet og bruke appen til å sende melding til naboene som er med i fotballgruppa, for eksempel. Så kan de se kampen her sammen i stedet for å sitte hver for seg, forklarer hun. 

Plass til gjester

Sameiet disponerer også to leiligheter som beboerne kan leie om de får besøk og trenger ekstra plass. Den ene leiligheten passer for to gjester, mens den andre er et familierom for fire. 

– Det er mange små leiligheter i prosjektet, så det er ikke nødvendigvis plass til gjestene du har på besøk. Da kan leilighetene bookes for en rimelig penge, forklarer Gro Gustavson. 

Hun går inn i en leilighet med en spesiell utforming: Her er det to komplette toromsleiligheter som er knyttet sammen med en felles stue og soverom. Leilighetene har separate innganger, så det er opp til beboeren å bestemme om man vil ha alenetid eller være sosial. 

– Leiligheten kan passe for søsken eller kanskje for noen som ønsker å leie ut en del. Vi tenker at kunden selv må bestemme. 

Energieffektive bygg

Fyrstikkbakken 14 er del av FutureBuilt-programmet, med et mål om 50 prosent reduksjon i klimagassutslipp under konstruksjon og nær nullenergi i drift. Blokkene er bygget med massivtre i de bærende konstruksjonene.  

Massivtre består av flere lag treplanker som er koblet sammen. Materialet har stor styrke og regnes som et miljømessig bra valg sammenlignet med betong eller andre tradisjonelle byggematerialer. 

Alle leilighetene har synlige innslag av massivtre. Det gir et lunt inntrykk og bidrar til et godt innemiljø. Prosjektleder Thomas Henriksen i entreprenør AF Bygg Oslo forteller at elementene av massivtre ga en særegen, nærmest dus atmosfære under byggeprosessen. 

– Det er massivtre i dekket under her, det er massivtre over og det er massivtre i den veggen der, forklarer Henriksen mens han inspiserer en leilighet i 5. etasje i bygg B.  

– Mye er dekket til med isolasjon og gips på grunn av krav til lyddemping og brannsikkerhet. Det er nesten litt synd, for massivtreveggene ser veldig flotte ut, smiler han. 

Også etasjeskillerne er av massivtre. Oppå etasjeskillerne er det lagt 10 centimeter grus for å dempe lyd. Over grusen er det trinnlydsmatte, gulvsparkel, eventuelt varme og til slutt parkett. 

Stiller spesielle krav

Prosjektet består av fire blokker på 10 etasjer og til sammen 163 leiligheter. Byggene er overlevert, og bare noe utendørs arbeid gjenstår. 

– Har dere bygget noe prosjekt i tilsvarende størrelse av massivtre tidligere? 

– Nei. Det er bygget noen prosjekter, men ikke boliger i massivtre i denne høyden. Det er det ikke så mange som har gjort, sier Thomas Henriksen. 

– Hvilke erfaringer har dere gjort? 

– Først og fremst så er det at man må være god på å prosjektere riktige løsninger. Dette har vært nybrottsarbeid, så verken lydkonsulenter og brannkonsulenter har helt visst hva de har gått til, smiler han. 

Bygging i massivtre stiller spesielle krav til tørking underveis i byggeprosessen. Dette har entreprenøren vært særlig oppmerksom på. 

– Det å få tørket ut fukten på en fornuftig måte, med mye luft og ikke for mye varme sånn at treverket sprekker, er noe vi har hatt fokus på. Vi har gode rutiner på lukking av vegger sånn at vi ikke lukker inne fukt, men her er det mye mer treverk som må måles og tas hensyn til, forteller prosjektlederen.  

– Vi må også vurdere samvirket mellom ulike materialer. Vi har stålsøyler i ytterveggene og massivtre i leilighetsskillevegger og bærende vegger. Materialene oppfører seg på ulike måter. Stål er ikke dødt, men tre lever på en helt annen måte, sier Henriksen mens han lar hånden gli over treverket.  

– Nå om vinteren ser du at det er en del sprekker, og så går sprekkene sammen om sommeren når været er varmere og fuktigere. Dette er naturmateriale.