Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen

AF blant Europas beste innen mangfoldsarbeid

– Stor anerkjennelse

850 selskaper er rangert i undersøkelsen. AF Gruppen kaprer 6. plassen innen bransjen ‘Construction’ og havner på 94. plass totalt. 

– Det er en stor anerkjennelse for AF. Det er spesielt verdifullt at det er de ansatte selv som har gitt arbeidsgiveren karakter og at det ikke er en jury eller et ekspertpanel som har satt sammen listen. Det forteller at innsatsen vi legger ned for å gjøre AF til en enda mer inkluderende arbeidsplass gir resultater, sier konsernsjef Amund Tøftum. 

850 selskaper er rangert

Diversity-undersøkelsen er gjennomført av selskapet Statista på oppdrag fra Financial Times. 100.000 ansatte har vurdert mangfoldsarbeidet på sin arbeidsplass. De ansatte representerer 15.000 selskaper innen 24 næringer i 16 europeiske land. Dataene har resultert i en rangering av de 850 beste selskapene i Europa innen mangfoldsarbeid.  

AF Gruppen har i lang tid jobbet målbevisst for å øke kvinneandelen og bekjempe ubevisst diskriminering. Prosjektet De beste folka og deltakelse i mangfoldsnettverket Diversitas er to viktige elementer i dette arbeidet.  

– I AF har vi en ambisjon om å være bransjens mest attraktive arbeidsgiver, og vi jobber langsiktig med tiltak som skal øke kvinneandelen og mangfoldet i konsernet, samt sikre like karrieremuligheter og trivsel for alle, sier konsernsjef Amund Tøftum. 

Ønsker større mangfold

Med en kvinneandel på knapt 10 prosent er det ingen tvil om at AF går glipp av mange dyktige medarbeidere. De siste årene har det imidlertid vært en stabil vekst i antall kvinnelige ansatte, og den siste medarbeiderundersøkelsen tyder på at kvinner og menn trives like godt i selskapet. 

– Samtidig anerkjenner vi at vi er i starten av en viktig reise mot større mangfold og bedre inkludering. Vi gleder oss til å fortsette med det vi anser som en langsiktig satsing, sier Tøftum. 

Deltakerne i den nettbaserte Statista-undersøkelsen ble først spurt i hvor stor grad de mener arbeidsgiveren fremmer mangfold på en skala fra 0 til 10. Deretter ble de ansatte bedt om å si sin mening om arbeidsgiverens holdning til temaene kjønn, etnisitet, seksuell orientering, alder og funksjonshemming blant ansatte.  

Spørsmålene gikk blant annet på om menn og kvinner får samme lønn for samme arbeid og om arbeidsgiveren er LHBTQ+-vennlig. Undersøkelsen ble gjennomført mellom april og august 2020. 

Flere utmerkelser

‘Construction’-kategorien toppes av det østerrikske byggefirmaet Swietelsky. Ingen andre nordiske selskaper havner på topp 25-listen i samme kategori. 

Undersøkelsen ble viet stor plass i Financial Times i november. Biocoop, en fransk butikkjede som driver med organiske matvarer, gikk til topps i kåringen. DNB kom på 4. plass. 

Deltakerne i undersøkelsen er ansatte i selskaper og institusjoner som sysselsetter mer enn 250 mennesker i Østerrike, Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italia, Luxembourg, Nederland, Norge, Polen, Spania, Sverige, Sveits og Slovenia. I tillegg ble en ekspertgruppe bestående av 14.000 HR-ledere og ledere i rekrutteringsbyråer invitert med på undersøkelse via mail. 

AF Gruppens arbeid for mangfold og inkludering har fått flere utmerkelser den siste tiden. Holdningskampanjen mot ubevisst diskriminering fikk sølv i kategorien «Årets mangfoldspris» i Magnet Awards 2020 – NM i employer branding. I Universums undersøkelse over attraktive arbeidsgivere ble AF kåret til bransjens beste.