Hopp til hovedinnhold
Karriere, Min arbeidsdag

Gikk rett fra skolebenken til fast jobb

Frister det med fast jobb allerede før du er ferdig med studiene? Da bør du lese videre.

Hvert år ansetter AF flere studenter til faste stillinger for nyutdannede, og felles for mange av dem er at de tidligere har hatt sommerjobb i selskapet.

- Vi treffer mange flinke studenter på høgskolebesøk og karrieredager som vi husker når de søker sommerjobb. Mange har også sikret seg jobb gjennom å delta i konkurransen om AF-kollektivet. Det er viktig å huske på at selv om man ikke skulle nå helt til topps der, så er det mange andre muligheter i AF Gruppen, og det det er alltid positivt å få vist seg frem. Derfor er viktige treffpunkter som karrieredager, bedriftspresentasjoner og AF-kollektivet supre arenaer for å knytte nettverk og gode relasjoner innad i AF Gruppen, forteller rekrutteringssjef Annette Strøno

Ragna, Martin og Jonas er blant dem som har fått verdifull praksis på CV-en og kapret drømmejobben under studietiden. Her deler de sine beste tips for å få en fot innenfor.

Martin og resten av NTNU-gjengen vant finalen i AF-kollektivet

Martin Geiran, energiingeniør i AF Energi

Martin er utdannet siv. ing. fra NTNU hvor han har gått Produktutvikling og Produksjon. Han har bl.a. skrevet en masteroppgave om energilagring i form av varme, til bruk i matlaging i steder uten tilgang til et strømnett. Martin sikret seg både sommerjobb og plass i AF-kollektivet, og fikk fast jobb etter studiene.

Hvorfor søkte du sommerjobb i AF?

- Jeg søkte jobb i AF fordi de har mange store prosjekter, og musklene til å gjøre en forskjell hvordan dagens byggebransje ser ut.

Hva synes du om sommerjobben?

- Jeg syntes sommerjobben var veldig spennende! Vi fikk noen retningslinjer i starten av sommeren, men fikk frie tøyler når det gjaldt utførelse, og lærte masse om både hvordan AF arbeider i dag, men også de mulighetene som fins når det gjelder veien videre. Og dette gjorde meg også sikker på at AF var et sted jeg hadde lyst til å jobbe fast.

Hvorfor bør andre studenter søke sommerjobb?

- Studenter burde søke sommerjobb, fordi det er en fantastisk mulighet til å få en fot innenfor et av Norges kuleste bedrifter.

Har du noen tips til hvordan man sikrer seg fast jobb etterpå?

- Det å ha sommerjobb i AF er utvilsomt en fordel når det kommer til fast jobb etter endte studier. Ikke vær redd for å vise deg frem og spørre etter hjelp når du først er her, du kommer til å få masse verdifull innsikt og folk kommer til å bemerke seg hvem du er.

Les mer om Martin og Ragnas sommerjobb her: Disse studentene endrer måten AF jobber på

Ragna Gjerstad, energiingeniør i AF Energi

Ragna er utdannet siv.ing. fra NTNU, Energi- og prosessteknikk. Hun har bl.a. skrevet en masteroppgave om energieffektivisering av bygningsmassen på NTNU campus Gløshaugen. Ragna fikk sommerjobb i AF Energi, og ble fast ansatt året etter.

Hvorfor søkte du sommerjobb i AF?

- Grunnen til at jeg søkte sommerjobb i AF var at jeg hadde fått et veldig godt inntrykk av arbeidskulturen og den type prosjekter som AF Energi jobber med etter å ha sett de på bedriftspresentasjoner på universitetet. For å være helt ærlig ble jeg veldig interessert etter sommerjobbutlysningen, men trodde ikke jeg kom til å ha noen sjanse til å få jobben, siden det er en veldig attraktiv arbeidsplass og jeg ikke var en ren A-student. Men jeg tenkte at jeg ikke hadde noe å tape, og sendte en søknad. Jeg husker at jeg var litt vimsete i telefonsamtalen med han som ringte fra AF noen uker etter, og tenkte at «da var løpet kjørt… jeg var ikke profesjonell nok!» Men vipps hadde jeg sagt meg villig til å bo i Oslo for sommeren og ble tilbudt sommerjobb! Det var veldig stor stas å komme gjennom det nåløyet.

Hva synes du om sommerjobben?

- Jeg syntes sommerjobben var veldig spennende og gøy! Jeg jobbet i et team med to andre hvor vi fikk kombinert kunnskap fra ulike studieretninger, samtidig som vi fikk god veiledning gjennom prosjektet. Oppgaven var relevant for alles studieretning, så vi lærte hverandre litt av hvert gjennom sommeren. Vi fikk også besøke et par energisentraler – det å se store energisystemer i praksis var veldig lærerikt før det siste året på studiet. En varmepumpe på papiret er noe ganske annet enn en i praksis. Alt i alt var det en kjempefin sommer, og jeg gledet meg virkelig til å gå på jobb hver dag!

Hvorfor bør andre studenter søke sommerjobb?

- For det første er det en kjempefin erfaring å kunne jobbe med andre studenter fra ulike studieretninger og universiteter – man lærer masse av å jobbe mot et felles mål i åtte uker. For det andre er det en veldig fin forsmak på arbeidslivet – jeg fant ut at dette var en bransje jeg likte svært godt, og som jeg gjerne kunne tenke meg å jobbe videre i. Det er heller ikke dumt å bli godt kjent med en bedrift for så å få et jobbtilbud noen få måneder ut i det siste studieåret sitt. Det var veldig behagelig å ha fast jobb på plass i så god tid!

Har du noen tips til hvordan man sikrer seg fast jobb etterpå?

  • For å sikre seg en fast jobb i bedriften etter sommerjobben handler det nok om å være på ballen: send en mail noen uker etter sommeren hvor du takker for en bra sommer, og vis interesse for at du ønsker å jobbe der etter studiet. Det går veldig bra å purre et par ganger, og sikre at man ikke går i glemmeboken! De har allerede investert mye i deg, så du er verdt å beholde – bare minn dem på det!
  • Vil man ha jobb i en annen bedrift så start jobbsøkerprosessen allerede på høsten – da lyses det ut mange stillinger! Når du finner en jobb du tror du vil trives i så vis at du vil ha denne jobben; gjør litt research og finn ut hva du liker med bedriften, hva du kan bidra med og hvorfor du og bedriften er den rette for hverandre (arbeidslivet er en symbiose!). En gjennomarbeidet søknad viser også at man legger ned en innsats for å sikre seg jobben – her kan man søke hjelp fra fagforeninger som for eksempel Tekna eller NITO.
  • Et generelt tips til studenter som skal søke sommerjobb er å ikke vær redd for å søke selv om det er et stort firma med mange søkere. Det handler ikke om å ha rent A-karakterkort og alle vervene du kan samle gjennom studiet; det handler om å ha en positiv innstilling og nysgjerrighet til nye utfordringer, være villig til å trå utenfor komfortsonen sin, by litt på seg selv og være et bra teammedlem. Også her må man gjøre research og finne ut hvordan du og bedriften passer sammen. Vær ærlig om hvem du er og ha troa på at du er bra nok til å takle utfordringene du får servert!

Jonas flytter hjemmefra

Jonas Guriby Dahl, prosjektingeniør i AF Byggfornyelse

Jonas er utdannet byggingeniør ved OsloMet, og vant den første finalen i AF-kollektivet. Han sikret seg sommerjobb på Bispevika-prosjektet, og ble fast ansatt året etter.

Hvorfor søkte du sommerjobb i AF?

- Jeg søkte sommerjobb i AF fordi det er en av de største og mest ettertraktede entreprenørene i Norge. De har ett vidt spekter av prosjekter og enheter man kan jobbe i. Man får en hel del erfaring og et innblikk i entreprenørbransjen som er svært ettertraktet for studenter.

Hva synes du om sommerjobben?

- Sommerjobben var utrolig spennende og var akkurat det jeg trengte for å beslutte hvor jeg hadde lyst til å jobbe etter endt studie. Jeg fikk innblikk i spennende bransje og mye praktisk erfaring som man ikke får se på skolen. Det å ta og kunne føle på det du lærer på skolen er mye verdt. Jeg ble også kjent med mange hyggelig mennesker som jeg nå jobber med i dag.

Hvorfor bør andre studenter søke sommerjobb?

Sommerjobb er en perfekt arena til å skaffe seg en fot innenfor hos AF. Prosjektene de holder på med er spennende og ingen er helt like. Derfor vil man lære mye nytt som skolebenken ikke kan tilby. Man får en litt opplevelse av at; «det er sånn det fungerer, ja!». Det er også en gyllen mulighet til å vise deg frem ved å si ja og være fremoverlent, samt nysgjerrig. Selv om jobben er i sommerferien så angrer ikke jeg et sekund på den tiden jeg hadde i sommerjobben. Det vil lønne seg senere at du investerte noen av ferieukene dine på kanskje din fremtidige arbeidsplass.

Har du noen tips til hvordan man sikrer seg fast jobb etterpå?

  • Ta vare på alle kontakter du skaffer deg under sommerjobben, kanskje det er de som skaffer deg jobben.
  • Ikke nøl med å kontakte folk du kjenner i AF.
  • Vær nysgjerrig og ta til deg alt du lærer og opplever på sommerjobben.
  • Jobbene legges ut tidlig, så være forberedt med oppdatert CV og skriv en ærlig søknad. Det er tross alt folk man jobber med i denne bransjen.
  • Søknaden må kunne legge frem et bilde på hvorfor de trenger akkurat deg.
  • Praksis er viktig for å få jobb, så har du hatt sommerjobb må du bruke dette i søknaden.