Hopp til hovedinnhold

Nyhamna Expansion Project

AF alle utfører alle civil arbeider på Nyhamna for Kværner Stord AS på vegne av AS Norske Shell.

Prosjektstatus

   Jul 2013
   Jul 2017

   Om prosjektet

   Prosjektet omfattet betong- og grunnarbeider, rørføringer, kabelkulverter og pipe racks for gassrørpakker. Også veier og parkeringsområder, landpleie og flere enkeltstående bygninger stod på planen.

   • MNOK 750

    Kontraktssum

   • 220 000

    m3 masseforflytning

   AF Gruppen

   Nyhamna, Aukra

   Kreative løsninger og stort sikkerhetsfokus

   Nyhamna er et Shell-operert prosesseringsanlegg for naturgass fra Ormen Langefeltet i Mørebassenget i Norskehavet. Fra anlegget blir gassen sendt videre til England via den 1 200 kilometer langegassrørledningen Langeled. Nå utvides Nyhamna for også å kunne ta imot gass fra Aasta Hansteen-feltet i nord via den nye gassrørledningen Polarled. Etter oppgraderingen øker kapasiteten med om lag en tredel.

   På Nyhamna har AF måttet løse komplekse utfordringer, og hatt strenge krav til sikkerheten. Ett eksempel var da prosjektet skulle lage grøfta til den nye rørledningen, som går 400 meter ut i havet og inntil 20 meter under vann. 

   En ordinær metode ville være å sprenge bort steinen, fordi operasjonen foregikk inntil rørledning i full drift, måtte de 600 kubikkmeterne med fjell under vann fjernes uten sprenging. AF-teamets løsning ble å bore mange hull i fjellet, og deretter bruke pigg og meisel for å fjerne stein.

   • 84 000 000 m3

    Prosesseringskapasitet

   • 40 000 m3

    Mengde betong

   • 6000 meter

    Kabelkanaler

   Prosjektinformasjon

   Prosjekttype: Spesialprosjekter
   Kunde: Kværner Stord AS
   Entrepriseform: Hovedentreprise