Hopp til hovedinnhold

Vamma Kraftverk

Et nytt og moderne aggregat økte produksjonskapasiteten med 50 prosent i Norges største elvekraftverk – med minst mulig inngrep i naturen.

Prosjektstatus

   Oct 2015
   Feb 2019

   Om prosjektet

   Prosjekt «Vamma 12» omfattet etablering av ny inntakskanal, bygging av ny kraftstasjon, sugerør og utløpskanal. Deler av vannveien ble etablert i tunnel.

   • MNOK 370

    Kontraktssum

   • Vamma produserer i dag 1350 GWh per år, noe som tilsvarer rundt 14 % av strømforbruket i Oslo.

   AF Gruppen

   Vammafossen 82, 1816 Skiptvet

   Norges største elvekraftverk blir enda større

   Vamma kraftverk er Norges største elvekraftverk og Hafslunds største kraftverk. Totalt tar kraftverket imot vann fra et område på størrelse med Sveits. I 2015 var det 100 år siden de to første aggregatene ble satt i drift, og kraftverket er senere bygd ut i flere trinn. Utvidelsen av Vamma kraftverk er en av Europas største elvekraftutbygginger siden 1980-tallet, med en slukeevne på 500 kubikkmeter per sekund og installert effekt på 128 MW.

   En tunnel med tverrsnitt på 230 kvadratmeter er sprengt ned 50 meter under bakken, hvor selve aggregatet er installert. Det nye, moderne anlegget har langt høyere virkningsgrad enn de gamle aggregatene. Totalt vil det fosse 1500 kubikkmeter vann i sekundet gjennom kraftverkets 12 turbiner når det nye aggregatet er i produksjon.

   Grønn produksjon og moderne byggemåter

   I tillegg til den økte kapasiteten, er Vamma kraftverk etter utbygging langt mindre sårbart for tap i produksjon ved rehabilitering og oppgradering av de øvrige aggregatene.

   Som et av de første prosjektene i Europa, ble arbeidene ved Vamma kraftverk utført ved hjelp av digitale modeller som inneholder all informasjon som trengs for å bygge anlegget. Tradisjonelle tegninger er historie. Leveransen fra byggherre og rådgivere består av 3D-modeller som brukes både i planlegging og i felt på oppsatte BIM-stasjoner og nettbrett.

   Prosjektet ble kåret til Årets Anlegg 2019. Juryen la blant annet vekt på høy grad av digitalisering og bruk av BIM og VDC-prosesser.

    

   Bli med ut på tre av våre anleggsprosjekter

   Prosjektinformasjon

   Prosjekttype: Kraft
   Kunde: Hafslund Produksjon AS
   Entreprenør: