Hopp til hovedinnhold

Rivning av Peterson & Søn i Moss

Med millimeterpresisjon fjerner AF Decom siste rest av cellulosefabrikken i Moss – opphavet til den berømmelige mosselukta. Et stykke industrihistorie forsvinner og skal gi rom til en helt ny bydel.

Prosjektstatus

  Jun 2016
  Jun 2018

  Om prosjektet

  AF Decom river de gamle industribygningene som tidligere utgjorde den historiske cellulosefabrikken i Moss. Totalt 38.000m2 skal fjernes gjennom to etapper.

  • 18 KG

   Sprengstoff ble brukt for å felle et 400 tonn tungt stålbygg

  • 38.000 kvm

   12000m2 rives i fase 1 og 26000m2 i fase 2

  • AF Decom har som mål å gjenvinne mest mulig av det som rives. Betongen sendes til deponi, mens stålet blir solgt og gjenvunnet.
  • Wiresag benyttes for å kutte bygningsdelene så presist som mulig for å unngå skader på bygningene rundt
  AF Gruppen

  Opphavet til "Mosselukta"

  Stålbygget Sodahus 3, huset i sin tid en av kjelene som ble brukt til celluloseproduksjon ved fabrikken til Peterson & Søn i Moss. Herfra kom den velkjente «Mosselukta». Da industrieventyret var over og produksjonsutstyret ble solgt til utlandet, sto det igjen et 50 meter høyt stålbygg. I 2016 ble det lagt i bakken av AF Decom.

  I 2017 har AF Gruppen stilt mannsterke med fem maskinførere, prosjektledelse og underentreprenør med spesialkompetanse. Det er nemlig et stort og komplisert riveoppdrag som skal gjennomføres, da rivningen skjer inntil verneverdige bygg som er mye dårligere forfatning enn fabrikken som rives. Her må prosjektteamet frisage og splitte fra hverandre bygningsdelene med wiresag - et avansert og tidkrevende arbeid der man jobber på millimeternivå.

  • AF river cellulosefabrikk i Moss
   Den enorme kjeften på betongknuseren smadrer betongen slik at armeringsjernet blir frigjort. Betongen sendes til deponi, mens stålet blir solgt og gjenvunnet.
  • AF river Cellulosefabrikk moss
   Det gamle lutkokeriet er klart til å rives. Alt prosessutstyr er solgt, og AF Decom har fjernet alle helse- og miljøfarlige stoffer før rivemaskinene begynner saneringen.
  • Maskinførere i AF Decom
   AF Decom har fem dyktige maskinførere i prosjektet i Moss.
  • AF river cellulosefabrikk i Moss
   Bak den gamle cellulosefabrikken ligger et verneverdig bygg som skal bli stående og fylles med kontorer. Det kreves nøyaktighet og konsentrasjon å rive alt rundt et bygg med 120 år gammel teglstein som bærekonstruksjon.
  • AF river i Moss
   Industrihistorisk finale. AF Decom fjerner siste rest av cellulosefabrikken i Moss. Et stykke industrihistorie forsvinner og skal gi rom til en ny bydel.

  Fra cellulose til ny bydel

  På den gamle tomta til Moss Jernverk ble det satt ny kurs i 1883 da Theodor Peterson «blåste det første koket» på Moss Cellulosefabrik, og etablerte industrieventyret som ble en betydelig arbeidsplass i byen - og ga den den kjente "Mosselukta".  I 2006 solgte Peterson-familien virksomheten til en investorgruppe, og samme år kjøpte
  Höegh Eiendom eiendommene. Dermed var det kroken på døra, og starten på et nytt kapittel for området.

  Parallelt med at AF Decom fjerner gammel bygningsmasse, er Höegh Eiendom i full gang med å utvikle en ny og levende bydel. Boliger, handel og næringsvirksomhet skal vokse frem på det tidligere industriområdet. AF Decom trapper ned på aktiviteten fra februar til mai, før fase 2 avsluttes frem til høsten 2018.

  AF felte landemerke i Moss

  Bygget kom ned slik vi ønsket, så dette har gått veldig bra.
  Jarle Bøckman, prosjektleder

  Prosjektinformasjon

  Prosjekttype: Riving
  Forretningsenhet: AF Decom AS
  Kunde: Høegh Eiendom AS
  Entrepriseform: Totalentreprise