Hopp til hovedinnhold

Hundesøk og sanering på byggetomt i Vestby

På tomten hvor Joh. Johannsons nye kaffeforedlingsanlegg skulle oppføres, oppdaget AFs prosjektteam at massene ikke var i henhold til toleransekravene. To firbente kollegaer luktet seg frem til udetonert sprengstoff.

Prosjektstatus

   Aug 2018
   Mar 2019
    AF Gruppen

    Treveien 6, 1540 Vestby

    Firbeinte kollegaer lukter lunta

    På tomten i Vestby oppdaget prosjektteamet at massen ikke var i henhold til toleransekravene.  Under arbeidet med å skifte ut massene, fant AF udetonert sprengstoff. Av hensyn til sikkerheten ble det besluttet at tomten måtte gjennomsøkes. Den jobben gjør fårehundene Mira og Sylvester, som er «ansatt» i AF Decom for å identifisere sprengstoff i grunnen.

    Selv om AF får overlevert områder som skal være trygge, hender det at hundene gjør funn og at de som har tilrettelagt tomten, kan ha oversett udetonert sprengstoff.
    Ingen elektroniske sensorer kan måle seg med hundenesen, verken i fleksibilitet eller i kapasitet.

    Siden 2012 har AF benyttet søk med trente hunder etter sivile eksplosiver. I Vestby har hundene jobbet gjennom høsten 2018 med å klarere områdene.
    Utskifting av masser og klargjøring av områder har medført tre måneders forsinkelser i prosjektet. Det er klart det er kjedelig for både AF som entreprenør og og byggherre, men sikkerheten går foran alt.

    Prosjektinformasjon

    Prosjekttype: Miljøsanering
    Kunde: AF Bygg Østfold
    Entreprenør: