Fjerning av Ekofisk-tanken
Gravemaskiner påmontert saks og sorteringsutstyr klippet og sorterte overbygget på Ekofisk-tanken offshore og brakte den til land for kildesortering og gjenvinning.
Prosjektstatus
Om prosjektet
Da overbygningen på Ekofisk-tanken skulle fjernes, valgte AF å plukke tanken ren med gravemaskiner ute i Nordsjøen. Delene ble fraktet til AF Miljøbase Vats for kildesortering og gjenvinning.
98 %
av stålet ble gjenvunnet
25 000
Vekt topsides i tonn
Nordsjøen
Tok landbasert metode "Piece Small" offshore
Ekofisk-taken var starten på det norske oljeeventyret. Da overbygget på tanken skulle fjernes ble den også starten på en ny og fremtidsrettet industri; gjenvinning av offshoreinstallasjoner. En samfunnsutfordring der AF så mulighet til å benytte sin spisskompetanse fra fjerning av industrianlegg på land offshore. Basert på et studie som ble gjennomført i 2004, fikk AF oppdraget med å fjerne overbygget på Ekofisk-tanken. Prosjektet ble utført som hovedentreprise til fast pris. Arbeidet omfattet engineering, planegging, fjerning og deponering (EPRD).
AF benytte tradisjonell metode for fjerning på land, "Piece Small" offshore. Gravemaskiner påmontert saks og sorteringsutstyr ble flyttet offshore. Deretter blee tanken revet, klipet, sortert og lastet opp i spesialbygde containere og transport til land med forsyningsfartøy fra Heerema.
Ekofisk-tanken ble deretter klargjort for gjenvinning på det som i dag er Europas mest moderne gjenvinningsanlegg for utrangerte offshoreinstallasjoner, AF Miljøbase Vats.
Totalt ble 98 prosent av stålet på Ekofisk-tanken ble gjenvunnet og brukt blant annet til armeringsjern i bygg.
AF Gruppen - vår historie
Kildesorterer på alle byggeplasser
Kildesortering er viktig for miljøet og AF kildesorterer avfall på alle sine prosjekter.
Mer om miljø i AF