Fjerning offshore
I juli 2016 fjernet AF Offshore Decom og våre underentreprenører overstellet på plattformen på 81 dager.
Ved bruk av nyskapende metoder har AF fjernet en av de største plattformene i Nordsjøen.
I juli 2016 fjernet AF Offshore Decom og våre underentreprenører overstellet på plattformen på 81 dager.
Verdens to største lastefartøyer fraktet toppen av plattformen inn til AF Miljøbase Vats utenfor Haugesund. Her ble den klippet opp og plattformen kildesortert.
Stålunderstellet på plattformen fjernes og fraktes inn til AF Miljøbase Vats.
AFs kontrakt omfatter engineering, forberedende arbeider, fjerning og gjenvinning (EPRD) av både dekk og stålfundamentene. Fjerning- og gjenvinningsarbeidet gjennomføres både i Storbritannia og på AF Miljøbase Vats.
Nordsjøen
Murchison, petroleumsfelt som krysser delelinjen mellom norsk og britisk side i Nordsjøen. Selve plattformen står på britisk kontinentalsokkel øst for Shetlandsøyene. Murchison-plattformen er en av de største stålunderstellsplattformene i Nordsjøen og har vært operativ fra 1980 til 2014.
AF Decom Offshore U.K. Limited, fikk fjernings oppdraget i et konsortium med Heerema Marine Contractors Nederland SE (Heerema-AF Konsortiet).
Prosjektet besto av 300 personer hvorav 130 til enhver tid var offshore. Ustabile værforhold, kostbart utstyr og strenge krav til helse, miljø og sikkerhet stilte krav til god planlegging.
AFs løsning ble å benytte to av verdens største tungløftfartøy for å kunne fjerne plattformen på en mer effektiv og sikker måte. Et såkalt "Two-Vessel-Scenario" er aldri tidligere blitt gjennomført.
Sommeren 2016 ble plattformens overbygg fjernet og fraktet til AF Miljøbase Vats i løpet av tre måneder.
Våren 2017 ble understellet fjernet. Prosjektet har som mål å gjenvinne 96 prosent av plattformen.
Prosjektet avsluttes i 2020 - ett år før den opprinnelige planen. Prosjektet er så langt gjennomført uten fraværsskader.
300
52.000
tonn
156
meter
Kildesortering er viktig for miljøet og AF kildesorterer avfall på alle sine prosjekter.
Mer om miljø i AFRicky Ryttmar
Prosjektdirektør
AF Offshore Decom AS