Lærlingene fikk blant annet høre om HMS-arbeidet i AF Anlegg, de fikk tips om hva som er greit å vite som nyansatt, og de fikk en innføring i systemer som det er nyttig å vite om. I tillegg var det gruppeoppgaver, go-kart og felles middag. 

– Det beste var å treffe andre i samme situasjon og andre damer som er lærling i AF, sier Nina Kåsen (25). Nina er lærling i anleggsmaskinførerfaget og er en av fire kvinner som deltok på samlingen. 

– Veldig stas

Philip Skaugen var den som sydde sammen opplegget og ledet samlingen.  

– Vi har ansatt flinke og motiverte elever fra hele landet. I AF Gruppen blir de møtt av et veletablert faddersystem hvor de tidlig får ansvar og relevante oppgaver i prosjektet. Lærlingene er svært verdifulle for oss, og det er veldig stas å samle dem på denne måten, sier Philip. 

Han hadde tatt med seg en gruppeoppgave han selv gjorde i studietiden på NTNU: Bygging av tårn med spaghetti og marshmallows.  

En annen gruppeoppgave gikk ut på å bygge en innretning som hindret et egg fra å bli knust etter et dropp fra to meters høyde. Byggematerialene som var tilgjengelig, var penner, papir, tape, binders, post-it-lapper og papptallerkener. Hver vare hadde en prislapp, og i god AF-ånd gjaldt det å holde kostnaden nede.  

Bygger vei

Lærlingene er fordelt på prosjekter i Oslo, Mo i Rana, Stockholm og Lillehammer. Marte Grosberghaugen (18) jobber med å bygge ny E6 nord for Lillehammer. 

– Nå kjører jeg doser på tipp. Jeg har vært med og lagt ut bærelag. Det er artig å prøve noe nytt og utfordre seg, sier Marte. 

Lisell Storstein (24) er lærling innen fjell- og bergverksfaget. Hun er klar på at yrket er tungt og at det kan være en utfordring når man er jente. 

– Det er mye bruk av maskiner, men mer krevende enn man kanskje tenker seg til. 

– Er det morsomt likevel? 

– Jaja, jeg synes det er givende med litt utfordringer. Det er veldig fint å bruke kroppen. Det har også sine fordeler, man blir god og sterk, ler hun.