Forretningsetikk
Samfunnsansvar i AF
AFs virksomhet og ansatte skal kjennetegnes av god etisk framferd. Dette gjelder også våre underentreprenører. AF vil ikke assosieres med useriøse samarbeidspartnere, og har derfor implementert barrierer for å forhindre at det gjennomføres økonomiske eller finansiell kriminalitet av våre leverandører og underentreprenører.
AF er tilsluttet FNs Global Compact, verdens største initiativ for næringslivets samfunnsansvar.
Bedriftskultur er nøkkelen
Våre ansatte representerer AF Gruppen i alle forretningsmessige sammenhenger og det er essensielt at de ansatte kjenner til og identifiserer seg med AFs Adferdskode.
Våre medarbeidere må ved ansettelse signere en egenerklæring på at de kjenner til og følger Adferdskoden, og denne er et tema på introduksjonskurset for nyansatte.
Leverandører og underentreprenører er også forpliktet til å følge Adferdskoden gjennom AFs leverandørerklæring. I vurderingen av oppkjøpskandidater blir det lagt avgjørende vekt på at det oppkjøpte selskapets bedriftskultur og kjerneverdier er i tråd med AFs.
AF deltar i tilbudskonkurranser og det kan derfor være en potensiell risiko for at enkeltindivider inngår konkurransebegrensende avtaler eller opptrer samordnet med andre selskaper. Adferdskoden forbyr selskapets ansatte å diskutere, foreslå eller inngå avtale med konkurrenter som kan påvirke konkurransesituasjonen. AF har nulltoleranse for prissamarbeid og korrupsjon
Tiltak mot arbeidslivskriminalitet
Innkjøp av varer og tjenester utgjør rundt 70 % av omsetningen i AF. AF har ansvar for hele kontraktspyramiden på våre prosjekter. Vi skal bare gjøre forretning med leverandører som følger de samme etiske retningslinjer som oss selv. AFs mål er å unngå all form for arbeidslivskriminalitet.
Arbeidet mot arbeidslivskriminalitet ble forsterket i 2014 gjennom AFs seriøsitetsinitiativ. Det ble gjennomført organisatoriske og strukturelle tiltak for å sikre at AF kun samarbeider med seriøse aktører. Det er en egen stilling i konsernet med arbeidslivskriminalitet som spesialfelt, i tillegg til forretningsenhetenes egne seriøsitetsansvarlige. AFs har en intern nettverksorganisasjon innen arbeidslivskriminalitet, A-krim. Formålet er å lære av hverandre og vedlikeholde og utvikle felles barrierer mot arbeidslivskriminalitet. Det gjennomføres kurs om arbeidslivskriminalitet minst to ganger i året.
Vi jobber proaktivt og reaktivt for å sikre etterlevelse av etiske retningslinjer blant våre leverandører. Proaktivt benyttes det rutiner for prekvalifisering og godkjenning av underentreprenører.
AF tillater kun to ledd med underentreprenører. Vi benytter StartBANK samt en egenutviklet prekvalifiseringsmodul i StartBANK for å vurdere våre leverandører før disse godkjennes. Når underentreprenører er godkjent og får adgang til byggeplass følges disse opp reaktivt gjennom stikkprøver og kontroller for å verifisere at virksomheten drives i tråd med rammebetingelsene, blant annet ved å kontrollere lønns- og arbeidsvilkår.
Dersom «røde hendelser» likevel skulle avdekkes, det vil si indikasjon eller tilfeller av arbeidslivskriminalitet blant våre underentreprenører, får det konsekvenser. Avtalen med den aktuelle aktøren blir sagt opp, og det blir satt i gang granskning.
AF ønsker å velge bort useriøse aktører, og på sikt ønsker vi at de useriøse aktørene velger bort oss. Dette skal vi oppnå ved å være konsekvente i vår behandling av identifiserte avvik.