Historisk verdi
– Vårt fokus er å lage gode arbeidsplasser for menneskene som skal bruke byggene. Vi har også stor respekt for bygningene, som er fredet eller vernet. Alle arkitektene vi har jobbet med, peker på at det er viktige objekter fra perioden de ble bygget. Vi vil ikke forringe kvaliteten på byggene, vi vil gjøre det ordentlig, sier Knut Magnus Collett.
Collett er prosjektleder i AF Byggfornyelse og har jobbet med flere av byggene på Blindern. Rehabiliteringen av Eilert Sundts hus B markerer et foreløpig punktum for arbeidene.
Plassmangel ved Universitetets bygninger i Oslo sentrum førte på 1920-tallet til at det ble lagt planer for et nytt universitetsområde på Blindern. En reguleringsplan la opp til en akse fra Blindern og helt ned til Frognerkilen. «Blindernaksen» ble aldri realisert, men ideen om den ble videreført gjennom de ulike byggetrinnene på Blindern.
Flere av de historiske byggene er nå i ferd med å bli oppgradert til moderne standard. Sophus Bugges hus (1960), Niels Treschows hus (1960), Niels Henrik Abels hus (1966) og Svein Rosselands hus (1932) er blant byggene Knut Magnus Collett og hans kolleger har rehabilitert. Å jobbe med fredete bygg byr på enkelte utfordringer.
– Når vi planlegger inngrep på fredete bygg må vi involvere antikvarisk myndighet tidlig i prosessen. Dette innebærer en viss grad av detaljprosjektering allerede i konseptfasen for å kunne forsikre oss om at vi bygger innenfor rammene i vedtakene Riks- eller Byantikvar gir. I denne prosessen blir vi ofte utfordret på foreslåtte løsninger, og det er gjerne flere revisjoner før et vedtak innvilges, forteller Collett.