Kampen om tungtvannet
Natt til 28. februar 1943 klarte 11 norske motstandsmenn å snike seg inn i tungtvannskjelleren under hydrogenfabrikken på Vemork i Telemark. Anlegget var under tysk kontroll. Sabotasjeaksjonen hadde som mål å hindre Tyskland i å få tilgang til tungtvannet, som spilte en viktig rolle i utviklingen av en mulig atombombe.
De 11 sabotørene under ledelse av fenrik Joachim Rønneberg lyktes i å sprenge tungtvannsanlegget og klarte å komme seg unna uten å bli oppdaget av tyskerne. Ingen ble skadet og ingen liv gikk tapt i det som var en av de mest berømte sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig.
Tungtvannet på Vemork var et biprodukt av hydrogenproduksjonen som foregikk på stedet. Hydrogengass, som var en viktig faktor i produksjon av kunstgjødsel, ble fremstilt gjennom spalting av vann til hydrogen og oksygen. Prosessen krevde store mengder energi, og derfor ble fabrikken bygget i tilknytning til kraftverket som lå der.
Hydrogenfabrikken ble bygget i 1928-1929. Produksjonen ble innstilt i 1971. I 1977 ble anlegget sprengt, og tomta ble dekket av masser.