Hopp til hovedinnhold
Bygg

Bergens nye landemerke

Stort prosjekt

Denne saken er hentet fra Lab Bla julen 2022. Hele bladet finner du via LABs nettside.

– Reisen hit har vært lang og full av utfordringer, fra å rive et bygg på undersjøisk grunn, til å montere hundrevis av betong- og glasselementer. Nå er det snart to år siden vi rev det gamle bygget helt ned til bunnplaten på kote minus tre. Under montasjen av strekkstag hadde vi allerede sluppet byfjorden inn og stengt den ute en gang. Så måtte vi gjøre det samme en gang til. Nå står vi her, 54 meter over havet og kan se utover Norges vakreste by, sier prosjektleder Thor Stian Sletten. 

Anleggsleder Robin Skorpen har med god hjelp av ingeniør Marius Boge drevet gjennom en taktplan som ga underentreprenørene en uke hver på å gjennomføre sin del av arbeidet i hver av de til sammen 16 rene kontoretasjene. 

– Det har krevd mye oppfølging. Heldigvis går Marius fortere med en pallejekk på slep enn andre klarer å løpe, ler en fornøyd anleggsleder. 

Design i særklasse 

Fellesetasjene fra plan fire og ned er preget av mye trearbeid som har krevd ytterligere oppfølging fra alle på byggeplass.  

– Se så flott, hvordan de sorte omrammingene treffer den ferdige betongveggen, sier en fornøyd prosjekteringsleder Arne Hellebostad. 

Han har med seg hele arkitektgruppen på omvisning i de nesten ferdige lokalene.  Byggets hjerte er Fylkestingssalen. Salen har eikeparkett, vegger og himling av ask, og er holdt oppe av et enormt 20 tonns fagverk av stål og limtre.  

– Det er helt utrolig hva LAB Entreprenør får til når vi spiller på alle strenger og samarbeider godt med alle aktører. Fra prosjektering til å fullføre den siste meteren av prosjektet, sier prosjektdirektør Lasse Smilden fornøyd. 

Penrosetrappen ga navn til hele bygget. Trappen består av en fantastisk flott slipt betongoverflate, et rekkverk av ask med LED-belysning og rustfri håndløper. En del er kledd med askeparkett. Denne delen vil fungere som en samlingssone der man kan ta en kopp kaffe, sosialisere eller jobbe. Det er en evighetstrapp som går innendørs fra plan én til fire og utendørs fra plan tre til plan fem. 

Siste innspurt 

Det lyder en tydelig røst i hele det 27.000 kvadratmeter store bygget. Røsten tilhører Øystein Nielsen, som varsler en kommende øvelse med det nye brannanlegget. Sammen med Tommy Joranger er han i ferd med å følge de tekniske fagene de siste stegene frem mot fullskala test og prøvedrift. 

Vi går inn på plan 10 for å nyte utsikten mot sør fra karnappet, idet en smilende Henrik Tellefsen kommer sigende ned på utsiden av fasadeveggen for å sjekke detaljer på fasaden.  

Gjennom ferdigbefaringer og strenge vernerunder ivaretar Dag André Anderssen sikkerhet og kvalitet på det ferdige produktet, mens miljøingeniør Charlotte Norheim sikrer at bygget blir BREEAM-sertifisert og at all dokumentasjon er på plass. 

Fylkeshuset åpner 23. februar 2023.