Hopp til hovedinnhold
Dronefoto av Nytt Sykehus i Drammen
Energi

Med havet som energikilde

Sykehuset ligger vakkert til ved Drammensfjorden og blir man ikke frisk av utsikten kan man reflektere over at den behagelige romtemperaturen i bygget kommer av utnyttelse av termisk energi fra havet.

Drammen fjernvarme leverer nemlig energien som tilføres sykehuset via energisentralene i kjelleren av bygget, og hovedenergikilden til fjernvarmesentralen er Drammensfjorden. Der rørene fra fjernvarmen treffer veggen til sykehuset er det AF Energi som tar over ansvaret.  

Porteføljeleder i AF Energi, Kristoffer Laskemoen forteller at størrelsen på prosjektet har gjort at de har delt opp oppfølgingen av produksjon og leveranser i områder og bygg, og gitt mye ansvar til dedikerte områdeledere i AF Energi. 

– I et stort prosjekt som dette har vi vært avhengig av et stort team for å dekke opp alle de oppgavene vi har i forskjellige områder i byggene. Det har vært en svært hektisk fremdrift i tre år, hvor vi til tider har vært i ferdigstillelsesfase i enkelte bygg og bare så vidt begynt i andre bygg.  Det er størrelsen og mengden komponenter som gjør det utfordrende. Derfor har godt teamarbeid og god logistikk vært nøkkelen til suksess for vår del, sier Kristoffer Laskemoen.

Kristoffer Laskemoen foran en av de store energisentralene på Nytt Sykehus i Drammen

Fornøyd prosjektledelse

Områdeleder for Sykehusbygg Torstein Tveiten er fornøyd med arbeidet til AF Energi så langt.

- Vi har valgt å bygge etter digital modell, og det krever en del av både rådgiver og entreprenør. Særlig her hvor vi har oppfordret til prefabrikasjon, som krever at underlaget er svært detaljert og godt utarbeidet tidlig i prosessen. Detaljeringen av modellen var en utfordring innledningsvis, men løste seg på en god måte i samarbeidet mellom de involverte, sier Torstein Tveiten.

Torstein Tveiten, områdeleder for Sykehusbygg og Kristoffer Laskemoen, porteføljeleder AF Energi foran fasaden på Nytt Sykehus i Drammen

Tveiten som er fra en rørleggerfamilie selv, mener det han har sett holder god kvalitet, slik det skal når det bygges sykehus.

– Det er fantastisk å se byggverket nå. Her er det enorme mengder rør og pumper og det er virkelig godt utført, vi har ingen grunn til å tro noe annet, det er god kvalitet, sier Torstein Tveiten.

AF Energi leverer energisentral og rør til kjøling og varming på NSD
Store dimensjoner: De tekniske etasjene er på mange tusen kvadratmeter. Bildet viser systemet for sammenkobling av backup-kjøling. Foto: Harri Luchsinger

AF Energi satser på prefabrikasjon

AF Energija, et datterselskap av AF Energi, i Kaunas i Litauen designer, setter sammen og leverer de prefabrikerte elementene av energisentralene. Prefabrikasjon sparer mye plass og gjør arbeidet tryggere ved at mye av monteringsarbeidet og sveisingen gjøres i fabrikk. På den måten kan man effektivisere designet av systemene ved at det ikke må beregnes plass til montering og sveising på byggeplassen. Nylig var designteamet fra Litauen på befaring på sykehuset for å se systemene på byggeplassen.

– Det er alltid nyttig å se rørene montert på anlegget, spesielt fordi vi ser hvor mye plass vi trenger til ulike komponenter og for å komme til med forskjellig verktøy. Det gir oss viktig informasjon når vi skal designe tilsvarende systemer senere sier Raminta Zapolskyte som er ingeniør i AF Energija.

AF Energi og designere fra AF Energija på heliplattformen på Nytt Sykehus i Drammen. AF Energi leverer snøsmelteanlegget
Lagarbeid: Designere fra Kaunas besøkte sykehusprosjektet og ble vist rundt av prosjektteamet til AF Energi. Her på helikopterplattformen der AF Energi leverer snøsmelteanlegg. Foto: Harri Luchsinger
Utsikt over Drammensfjorden fra et av rommene i sykehuset

Snart ferdig

– Vi nærmer oss mekanisk ferdig, og trapper ned arbeidene gradvis frem til jul. Det gjenstår komplettering i de siste sonene, og så skal vi bygge, installere og starte opp snøsmelteanlegget på helikopterplattformen som var et lite tilleggsprosjekt vi fikk før sommeren. Resterende arbeider handler om å igangkjøre, teste og innregulere varme- og kjøleanlegget i hele sykehuset, en svært omfattende prosess, før planlagt overlevering i 2025, sier Kristoffer Laskemoen.

Kontraktssummen for AF Energi på Nytt Sykehus i Drammen er 200 MNOK og arbeidene begynte i mars 2022.

Liv Irene Korstad, anleggsleder for AF Energi på Nytt Sykehus i Drammen
Anleggsleder: Liv Irene Korstad er anleggsleder for AF Energi. Foto: Mikkel Moxnes

– Det er gøy å jobbe med energisentraler. Vi kaller de hjertet av bygget, sier Liv Irene Korstad, som er anleggsleder for AF Energi.

Tall fra prosjektet

  • 88 kilometer med rør til distribusjonsnettet for varme og kjøling
  • 1800 radiatorer
  • 26 kilometer med rør til snøsmelteanlegg
  • 27 kilometer med rør til gulvvarme i 377 rom.
  • Effekt varme: 5375 kW
  • Effekt kjøling: 4881 kW
  • Effekt teknisk kjøling: 1644 kW
  • Effekt snøsmelting: 1930 kW
De oransje rørene utgjør snøsmelteanlegget på bakken utenfor sykehuset